Brussels Airport.
Foto: Siwtme, Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Hoe directie Brussels Airlines vakantieplannen dwarsboomt

Als deze paasvakantie de vakantieplannen van vliegreizigers in de war worden gestuurd door een staking bij Brussels Airlines, dan heeft dat alles te maken met een directie die woordbreuk pleegt.

donderdag 21 maart 2024 14:22
Spread the love

 

Al maanden werd er onderhandeld tussen de vakbonden en de directie van Brussels Airlines over de verloning en de werkdruk van het personeel. Dinsdag 19 maart werd er eindelijk een voorakkoord bereikt

Minder weekendrust

Dinsdag werd er nog een voorakkoord ondertekend tussen de directie en de vakbonden bij Brussels Airlines. De vakbonden bliezen de voorziene van 23 maart tot 27 maart af. Nadat het personeel tijdens de coronacrisis had moeten inleveren werd er nu het bedrijf opnieuw grote winsten boekt een loonsverhoging van 4% voorzien.

“Op jaarbasis zouden piloten 14 dagen meer moeten vliegen”

Een dag later, woensdag, kwamen de directie op die gemaakte afspraken terug. Plots voegden zij nieuwe voorwaarden toe over flexibiliteit en productiviteit. Piloten zouden minder weekendrust krijgen. “Op jaarbasis zouden ze 14 dagen meer moeten vliegen als ze wilden terugkeren naar de salarissen van voor covid”, legt Olivier Van Camp BBTK Brussel uit.

Woordbreuk

Zij zullen daarom van woensdag 27 tot en met zaterdag 30 maart het werk neerleggen. Op de openbare omroep en in de commerciële media noemt de directie van Brussels Airlines die beslissing “totaal onverantwoord”, maar vergeten erbij te vertellen dat het hun woordbreuk is die de aanleiding is van deze stakingsaanzegging.

“Het is vooral onverantwoord van de directie om woord te breken”

“Ik denk dat het vooral onverantwoord is van de directie om hun woord te breken en nadat er langs alle kanten toegevingen waren gebeurd nog terug te komen op het voorakkoord”, reageert Jolinde Defieuw van ACV Puls.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!