Foto: Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0
Interview -

Deniz Agbaba (BBTK) over staking Decathlon: “Directie weigert systematisch overleg”

Het ongenoegen is groot bij Decathlon België, zo laat vakbond BBTK weten in een persbericht. ‘Al maanden gaan de arbeidsvoorwaarden in het bedrijf erop achteruit’. En daar komt nog bij kijken dat de directie niet open staat voor dialoog met de werknemersvertegenwoordigers. Woensdag 1 december was de maat vol, dus legden de werknemers in het magazijn in Willebroek het werk neer. Interview met Deniz Agbaba, Secretaris BBTK.

vrijdag 2 december 2022 09:11
Spread the love

 

Waarom zien de werknemers van het depot het werk niet meer zitten?

Deniz Agbaba: “Bij Decathlon zijn er al lang problemen. De werkdruk ligt heel hoog, ze behandelen hun werknemers onrespectvol. Onlangs heeft de directie ook een premie van 5 procent afgeschaft, unilateraal, daarmee bedoel ik zonder overleg met de vakbondsvertegenwoordigers. Dat was een soort van eindejaarspremie die de werknemers, nu meer dan ooit door de stijgende energieprijzen, goed kunnen gebruiken. Ze hebben die premie van de één op de andere dag afgeschaft.”

“De concrete aanleiding was een beschuldiging van diefstal in het depot, volledig onterecht. Toen de vakbondsafgevaardigden op de werkvloer voorstelden om erover rond tafel te gaan zitten, werd dit geweigerd door de directie. Dat was de druppel.”

Hoe komt het dat Decathlon niet in gesprek wil gaan met de vakbondsvertegenwoordigers?

“Decathlon is een van de bedrijven die systematisch aan ‘union busting’ doen. Het feit dat ze niet wilden praten met de syndicale afvaardiging om het probleem op te lossen, is daar een voorbeeld van. Zij gebruiken tactieken zodat de ondernemingsraad en het CPBW maar maximum 10 minuten duren. Ze zetten een hoge druk op de personeelsvertegenwoordigers. Ze gaan soms zo ver dat de personeelsvertegenwoordigers hun mandaat noodgedwongen opgeven.”

“Als vakbondsafgevaardigde heb je recht op de nodige tijd en faciliteiten en dat binnen je werkuren, maar bij Decathlon worden die systematisch geweigerd”

“Bovendien worden vakbondsmensen op de werkvloer niet betaald voor hun deelname aan syndicale vergaderingen. Dat moeten ze volgens Decathlon ‘in hun vrije tijd doen’. Wettelijk gezien mag dat niet. Hun redenering gaat als volgt: je hebt zelf gekozen voor de vakbond dus moet je dat maar tijdens je vrije uren doen. En dat terwijl je als vakbondsafgevaardigde recht hebt op de nodige tijd en faciliteiten en dat binnen je werkuren, maar bij Decathlon worden die systematisch geweigerd.”

Vandaag zijn de werknemers begonnen met de stakingsacties. Hoe zijn die verlopen en wat zijn hun eisen?

“De werknemers hebben vandaag laten zien dat het genoeg geweest is, ze willen respectvol behandeld worden, een minder hoge werkdruk en een teruggave van de premie. Ten tweede dat ze de hand blijven reiken aan de directie voor overleg, en dat de vakbonden nog wel degelijk slagkracht hebben.”

“Een andere grote reden voor de staking vandaag zijn de geruchten over de mogelijke sluiting van het depot. Er gaan al maanden geruchten de ronde dat het magazijn ofwel zou sluiten, ofwel verhuizen. Niemand weet of dat waar is, daarom hebben we ook gevraagd om een syndicale delegatie bijeen te roepen, maar Decathlon reageert zelfs niet op ons schrijven.”

“We zullen zien hoe de directie morgen reageert, op dit moment is het een beetje in een glazen bol kijken. Verdere acties hangen dan ook daarvan af. Voorlopig zal er geen actie worden gepland. Wij zullen als vakbond de situatie blijven opvolgen en uiteraard de beweging op de werkvloer volgen en ondersteunen.”

Hoeveel werknemers hebben het werk stilgelegd vandaag?

“Een heel aantal, voornamelijk zij met een onbepaalde duurcontract, dus vast in dienst. De werknemers hebben verschillende soorten contracten. Zo heb je naast onbepaalde, ook tijdelijke contracten van bepaalde duur en studentencontracten.

“We kunnen mensen met tijdelijke contracten en studenten niet garanderen dat hun contract niet wordt stopgezet na een stakingsdeelname”

Die laatste twee contracten zijn precair, waardoor die personen niet altijd mee durven staken. We kunnen die mensen niet garanderen dat hun contract niet wordt stopgezet na een stakingsdeelname. De contracten bepaalde duur lopen meestal af tegen 31 december, en als ze dan deelnemen aan de stakingen, is de kans groot dat dat niet verlengd wordt. Dat neemt dus grote risico’s met zich mee. Zij kunnen niet zomaar met hun inkomsten spelen, zeker nu niet met de energiecrisis.”

“Zo zijn er ook veel volwassen studenten die bijvoorbeeld uit het buitenland komen en hier een job moeten behouden om in ons land te kunnen blijven, zij kunnen niet zomaar zonder werk en loon vallen.”

“De mensen met vaste contracten die vandaag ingepland stonden in de logistiek hebben wel allemaal gestaakt, dus in dat opzicht was het een groot succes.”

Waarom is het sociaal overleg zo belangrijk?

“De mate van goed functioneren van sociaal overleg is voor mij een bewijs van hoe menswaardig het HR-beleid is van het bedrijf. Die twee hangen samen, want de vakbondsmilitanten zijn eigenlijk de stem van op de werkvloer.”

“Als je als werkgever het sociaal overleg systematisch negeert of ontwijkt, zeg je eigenlijk dat wat op de werkvloer gebeurt je niet interesseert”

“Een goed sociaal overleg vind je bij een werkgever die bereid is om te luisteren naar de stem van de werkvloer, dus als je als werkgever dat sociaal overleg systematisch negeert of ontwijkt, zeg je eigenlijk dat wat op de werkvloer gebeurt je niet interesseert. Dan oefen je een zeer onmenswaardig personeelsbeleid uit.”

“De werkgevers in de meeste bedrijven doen wél moeite zodat het zou goed gaan met hun personeel.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!