Interview -

Kitty Jong (Nederlandse FNV vakbond): “Doe er echt alles aan om verplichte gemeenschapsdienst tegen te houden!”

Kitty Jong is vice-voorzitter van de Federatie Nederlandse Vakbeweging FNV, met meer dan 900.000 leden in alle sectoren de grootste vakbond van Nederland. Zij sprak met ons over de sociale strijd bij onze noorderburen. Een boeiend gesprek met een enthousiaste syndicaliste over koopkracht, pandemie en essentiële werkers, fiscale rechtvaardigheid, armoede en energie-armoede en het gevaar van extreem-rechts en populistisch rechts.

vrijdag 4 november 2022 14:35

 

De sociale strijd in Nederland en België is identiek. De gewone werkende mensen moeten weten dat ze over alle grenzen heen dezelfde strijd voeren. “Dit gaat over de waardering voor arbeid, voor arbeiders.”

Kitty Jong is bikkelhard voor de ‘verplichte tegenprestatie’ (in België de ‘verplichte gemeenschapsdienst’), die in Nederland in 2015 werd ingevoerd, en die de Vlaamse regionale regering wil invoeren vanaf 1 januari 2023.

“Met dit soort maatregelen zak je als maatschappij door het ijs. Dit is de ideologie van het neoliberalisme, werken zonder loon, een fantastisch verdienmodel voor werkgevers. Doe er echt alles aan om dit te verhinderen in Vlaanderen.”

De sociale onvrede zit diep en opeenvolgende neoliberale regeringen maken het alleen maar erger. Extreemrechts en in toenemende mate populistisch rechts spinnen daar garen bij met hun zondebok-politiek. “Alle schuld bij de migranten leggen verdeelt de bevolking.”

Vakbonden hebben een belangrijke rol te spelen in de strijd tegen deze verrechtsing. Meer nationale en internationale samenwerking is nodig. Geen gemakkelijke opdracht, maar het moet en het kan.

(voor NL ondertitels, druk op icoon ‘Ondertiteling’ onderaan rechts):

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!