ACV: “Tijd voor echte oplossingen, weg van het boerenbedrog”

Vakbond ACV laat in een persbericht weten dat Voka de lonen niet aan één indexsprong wil onderwerpen, maar aan anderhalve. De Vlaamse werkgeversorganisaties ziet tot 2028 ook geen ruimte voor loonsverhoging. Samengevat: iemand met een mediaanloon (3.486 euro bruto per maand) die nog 20 jaar voltijds werkt, verliest minstens 27.023 euro brutoloon.

dinsdag 14 juni 2022 16:08
Spread the love

 

Bovendien zal iemand met dit loon deze anderhalve indexsprong ook nog voelen in hun pensioen of andere uitkeringen uit de sociale zekerheid. “Voka meent dit zware en langdurig koopkrachtverlies te kunnen afkopen met een eenmalige (!) premie van 500 euro”, laat ACV weten. Puur boerenbedrog, vindt de vakbond, “op het moment dat veel gezinnen kreunen onder de snel oplopende levensduurte én de bedrijfswinsten historisch hoge toppen scheren.”

“Door de binnenlandse koopkracht te doen kelderen, schieten de bedrijfsleiders in eigen voet.”

“Het is hoog tijd dat het bedrijfsleven uit zijn ivoren toren komt. Als het dat niet kan omwille van betrokkenheid bij de samenleving en men enkel oog heeft voor eigen gewin op korte termijn, moeten ze het dan maar doen omdat hun recepten de binnenlandse koopkracht zullen doen kelderen, zo schieten ze in eigen voet”, stelt ACV voorzitter Marc Leemans vast.

“De koek die we samen bakken wordt niet meer eerlijk verdeeld . Daarom moet de loonnormwet veranderd worden. Maar het probleem zit nog veel dieper dan de loonnormwet. De verdeling van welvaart trekt steeds schever. Met enerzijds de verarming en uitsluiting van gewone mensen, een middenklasse waarvan het onderste deel ook alsmaar dieper wegzakt. Steeds meer gezinnen vragen zich af hoe ze alle rekeningen zullen blijven betalen.

“Als we een eerlijke fiscale bijdrage vragen aan inkomens uit speculatie, verhuur, vermogen, meerwaarden … dan kan de belasting op hard werken naar omlaag.”

Anderzijds krijgen we een steeds grotere concentratie van inkomens en vermogens bij een elite. Daarom hebben we dringend nood aan meer herverdeling. En dan moeten we het hebben over belastingen”.

Het ACV stelt vast dat de regering De Croo werkt aan een hervorming van de belastingen en dat ze deze zomer ook werk wil maken van een groot koopkrachtplan.

Volgens de vakbond kan de regering van die twee beloftes makkelijk één strak plan maken, namelijk met het eerlijk belasten van hoge inkomens en vermogens. ACV stelt een een vermogensbelasting van 1% op de eerste schijf van 1.000.000 tot 1.500.000 euro, 1,25 % van 1.500.000 tot 2.000.000 euro en 1,5 % op alles daarboven voor.

De geschatte opbrengst is volgens het ACV 6 miljard euro. “Als we een eerlijke fiscale bijdrage vragen aan inkomens uit speculatie, verhuur, vermogen, meerwaarden … dan kan de belasting op hard werken naar omlaag.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!