Rechtenvrij beeld via Unsplash.
Open brief -

Open brief van apotheker: “De zoveelste slag in ons gezicht”

Aan premier Sophie Wilmès en minister van Volksgezondheid Maggie De Block verscheen zondag 3 mei een open brief geschreven door apotheker Dirk Broeckx. Hij kan de politieke beslissing om mondmaskers via supermarkten te verspreiden niet vatten.

maandag 4 mei 2020 14:08
Spread the love

 

“Voorziet het Besluit dat u uitvaardigt, dat de kassierster van de supermarkt ook tientallen keren per dag de tijd zal nemen om – met kennis van zaken (?!) – uit te leggen wanneer je een masker moet dragen?”

Mevrouw de minister

Uw recente beslissing dat supermarkten mondmaskers mogen verkopen door de aanpassing van het ministerieel besluit dat de verkoop in apotheken regelde, is de druppel die voor mij de emmer doet overlopen. De afgelopen acht weken hebben we in de apotheek dagelijks uren uitleg en advies gegeven aan burgers die beschermingsmateriaal (maskers, alcoholgel …) kwamen zoeken. We zijn de enige sector die letterlijk dag en nacht de bevolking heeft geholpen om wegwijs te geraken uit de gezondheidsadviezen en haast dagelijks veranderende regels. We hebben, ook tijdens de lockdown, in alle stilte wachtdiensten gedaan.

Meestal zagen de mensen hun arts niet (teleconsultatie en/of schrik om naar spoed te gaan), maar ze zagen wel ons in de apotheek: rechtstreeks, close by, persoonlijk en betrokken. We hebben elke dag opnieuw onze plan moeten trekken om de noodzakelijkste producten te vinden. Geen van de resem bevoegde ministers heeft mij daarbij geholpen. In tegendeel: inspecteurs van economie en financiën kwamen collega’s controleren. Test Aankoop mocht ons schaamteloos aan de schandpaal nagelen. Geen minister die het over de lippen kreeg dat de prijzen waaraan we nu nog schaarse beschermingsmiddelen kunnen aankopen een tienvoud is van de publieke prijs die ze luidkeels toeterden.

Voorziet het besluit dat u uitvaardigt, dat de kassierster van de supermarkt ook tientallen keren per dag de tijd zal nemen om – met kennis van zaken (?!) – uit te leggen wanneer je een masker moet dragen? Hoe je ze moet aan- en uitdoen en bewaren? Of je ze al dan niet kan hergebruiken? En (vooral) hoe je voor de rest veilig kan leven en werken?

De communicatie van de overheid bereikt immers niet iedereen. De meest kwetsbare groepen in de bevolking, onderaan de maatschappelijke ladder of anderstalig, maar vooral ook veel oudere patiënten, hebben behoefte aan uitleg op maat en een luisterend oor om praktisch én mentaal de storm te kunnen doorstaan.

Er zijn ruim 4.800 apotheken in België. Bijna op elke hoek van de straat. Waarschijnlijk meer dan er supermarkten zijn en hoe dan ook dichterbij de bevolking, competenter en vlotter beschikbaar. Verschuif een deel van ons aanbod en de nodige middelen voor een goede dienstverlening vallen weg. Samen met mijn motivatie.

Waarom deze slag in ons gezicht?

De zoveelste!

Bij de start van de lockdown moesten twee sectoren openblijven: apotheken en voedingswinkels. Het valt me op dat apotheken de afgelopen weken door de overheid niet alleen zo goed als doodgezwegen worden, maar zelfs pro-actief doodgeknepen worden.

Ik vind mezelf geen ‘held’, maar weet wel dat ik dagelijks in rechtstreeks contact sta met mensen die ziek zijn of het aan het worden zijn; meer dan de doorsnee vuilnisophaler, bakker, slager of taxichauffeur; wel allemaal ‘helden’.

Ik sta dit jaar ruim 41 jaar in het beroep. Ik werd samen met mijn partner ziek net voor de lockdown begon. We waren bij de eersten die positief testten. We hebben het samen uitgeziekt en bleven wekenlang in quarantaine, uit voorzorg voor onze medewerkers en patiënten. Of we voldoende immuun zijn mogen we niet weten, want de testen die dit kunnen aantonen heeft u verboden. Wanneer recent de eerste huisarts door Covid-19 overleed, stond het in elke krant. Afgelopen week stierf de eerste apotheker door dezelfde ziekte, maar behalve in onze eigen kanalen, werd er met geen woord over gerept.

U hoeft niet ongerust te zijn: we gaan uit protest de apotheek niet sluiten. Daarvoor voelen we ons te zeer verantwoordelijk voor de patiënten die op ons kunnen rekenen. Maar van de politiek moet ik voorlopig niets meer hebben. Noch steun – die we toch nooit krijgen – noch meer slagen in het gezicht.

Met beleefde groeten,

Apotheker Dirk Broeckx

Kaakslag

Ook Hilde Deneyer van het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) spreekt van een kaakslag. Enerzijds snapt ze heel goed dat de overheid de mondmaskers op zoveel mogelijk plaatsen wil verdelen, zodat de burgers gemakkelijk aan een mondmasker kunnen geraken. Maar of de supermarkt daar de juiste plek voor is? ‘Voor een goed en veilig gebruik van mondmaskers is het heel belangrijk dat er goed advies wordt gegeven’, klinkt het.

Bij de altijd zo behulpzame apotheker op onze hoek kwam het nieuws binnen als een ‘mes in de rug’. Hij moest de beslissing vernemen via het nieuws op Radio 2 en voelt zich, net als heel veel collega’s, voor de zoveelste keer gepasseerd.

 

Meer lezen?

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!