Nieuws, Europa, Samenleving, Londen -

Reportage: Occupy Londen

LONDEN - Ook in Londen hebben de indignados vanaf 15 oktober hun tentjes opgezet onder de indrukwekkende kathedraal van St Paul’s in het hart van the City. “We hopen dat we kunnen blijven tot december”, is het antwoord dat ik krijg als ik vraag hoelang ze denken te kunnen blijven.

vrijdag 28 oktober 2011 18:15
Spread the love

Ik ben met mijn fototoestel op stap voor een reportage rond Occupy London. Zeker niet als enige. Ik zie een tiental studenten met camera’s en dictafoons bespreken hoeveel demonstranten ze nog zouden moeten interviewen om hun opgelegde aantal te bereiken. Alsook enkele professionele fotografen.

Het regent, het is er wat chaotisch, maar daar trekt niemand zich veel van aan. Ik maak enkele beelden van de typische taferelen: wild enthousiaste gemotiveerde demonstranten die aan de lopende band interviews geven; kunstenaars die schetsen of schilderijen ter plaatse als meesterwerkjes uit hun hand toveren; muzikanten die hun gitaren een wilde snarenslag geven en luidkeels een terplekke verzonnen protestsong zingen; anderen die rust zoeken in een boeddhistische tent; een andere tent met eten en vuilnisbakken met elk een ander recyclage-thema.

Tussen deze vele tentjes zoveel enthousiaste mensen die graag de wereld wat anders, beter willen zien. Een beetje verder schuiven mannen in pak aan bij Starbucks en hopen toeristen foto’s te kunnen maken met alle mobieltjes die ze maar bij de hand hebben. 

Tussen al deze mensen zie ik een klein groepje kinderen met pamfletten, ‘Occupy Half Term’. Opvallend, want mama’s betrekken de kinderen bij de gesprekken die ze voeren met de demonstranten die vrijgevig koekjes uitdelen. Ik ben blijkbaar niet de enige fotograaf die aangetrokken wordt door de koekjes, of door de mama’s met kinderen … 

Ik vraag aan een van hen waarom ze hier zijn. “We hadden ook kunnen gaan shoppen, maar dat interesseert de kinderen niet.” Ze willen hun kinderen wat bijbrengen, bewust maken over de zwaktes van het kapitalisme. Ze wil haar kinderen democratie in actie laten zien, wat ze zeer respecteert. Hoe mensen ijveren voor een betere wereld. 

Het begint harder te regenen. We schuilen onder de zuilen van de kathedraal. Er wordt een groepsfoto op de trappen gemaakt. Dit trekt nog wat meer fotografen aan. Onder de zuilen geven drie als Guy Fawkes-gemaskerde mannen eerlijke antwoorden op moeilijke vragen van de kinderen. Een echt vragenvuur. “Waarom deze maskers?” “Een gezichtsloze leider uit de stripverhalen van ‘V van Vendetta’, want dit is ook een leiderloze beweging”. Kinderen kijken gefascineerd toe, kauwend op hun koekjes. De kinderen, de ouders, drie gemaskerde mannen en een menigte van fotografen en journalisten.   

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!