Protest op het Luxemburgplein. Foto: Boerenforum
Reportage -

Landbouw en leefmilieu protesteren eensgezind tegen ggo-beleid EU

Nederlandse, Duitse en Belgische boeren en boerinnen kwamen op woensdag 29 november naar Brussel om samen met leefmilieuorganisaties te protesteren tegen de nieuwe regels voor ggo-gewassen die de Europese Commissie sluiks wil doordrukken.

donderdag 30 november 2023 16:24
Spread the love

 

De Europese Commissie wil nieuwe gentechnieken als CRISPR-CAS zonder risicobeoordeling toelaten, zonder enige verplichting tot tracering of labeling. “Niemand zal nog weten of hij of zij ggo’s op zijn bord krijgt”, zegt bioboerin Greet Lambrecht van Vitale Rassen vzw.

“Ook bioboer.inn.en en anderen die bewust ggo-vrij werken, zullen die keuzevrijheid verliezen. Nochtans is dat cruciaal. Als het Europa menens is met de groei van biologische landbouw, dan moet ze waterdichte garanties bieden dat de biosector ggo-vrij kan blijven werken. Het huidige voorstel biedt die garantie niet.”

De nieuwe wetgeving vormt bovendien een grote bedreiging voor de veredelaars die op vraag van boeren nieuwe gewasvariëteiten ontwikkelen. Patenten op eigenschappen verkregen met nieuwe ggo’s zullen de vrijheid van het veredelen onder druk zetten.

Alle foto’s: Boerenforum

De Europese Commissie bereidt tevens een regelgeving voor die de vrijheid voor het gebruik van en uitwisselen van zaden verstrengt. Greet Lambrecht: “Veredelen is een mensenrecht, maar deze twee stappen ontnemen boeren de vrijheid om hier zelf mee aan de slag te gaan.”

Tot slot houden de nieuwe toegelaten gentechnieken risico’s in, in tegenstelling tot wat gentechbedrijven willen doen geloven. Ze wekken de indruk dat men gemakkelijk een bepaald kenmerk van een plant kan aanpassen zonder dat dit invloed heeft op andere eigenschappen.

Niets is minder waar. Boer Tijs Boelens van Boerenforum: “De voedingswaarde of de toxiciteit van gewassen kan onbedoeld wijzigen. Zulke neveneffecten worden tot vandaag amper onafhankelijk onderzocht, maar toch stelt de Europese Commissie dat de meeste nieuwe ggo’s veilig zouden zijn. De EU gooit zijn eigen voorzorgsprincipe overboord.”

“Niemand zal nog weten of hij of zij ggo’s op zijn bord krijgt”

Wat nog het meeste kwaad bloed zet, is dat de Europese Commissie dit wetsvoorstel in alle stilte én in een rotvaart probeert te laten goedkeuren, terwijl het merendeel van de Europese consumenten en boeren geen nieuwe ggo’s willen.

Foto: Boerenforum

Tijs Boelens: “Het getuigt van een Europa dat niet kiest voor de mensen, maar voor de winst van enkele beursgenoteerde bedrijven. Europese beleidsmakers spelen met vuur. Europese boer.inn.en hebben nu al het gevoel voortdurend in het defensief te worden geduwd, dat zal alleen maar erger worden.”

“Het is aan Europa om te tonen dat ze wél de kaart wil trekken van de boer.inn.en, in plaats van de poort wagenwijd open te zetten voor bedrijven als Bayer-Monsanto, CORTEVA en Syngenta. In plaats van te rekenen op niet-bewezen technieken kunnen we ons beter richten op systeemgebaseerde oplossingen, zoals biologische en agroecologische landbouw. Die hebben hun waarde al getoond.”

Foto: Boerenforum

Foto: Boerenforum

Foto: Boerenforum

Foto: Boerenforum

Foto: Boerenforum

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!