De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto: Pieter Geens
Tegengas

Guerillaprojectie op gascentrale Vilvoorde: “De 1,5 graden grens ligt hier”

Op maandagavond projecteerde actiegroep Tegengas een reeks boodschappen op de koeltorens van de gascentrale in Vilvoorde. De actievoerders installeerden hiervoor een grote projector op het fietspad langs de Zenne, vanwaar ze slogans projecteerden tegen de bouw en subsidiëring van nieuwe fossiele gascentrales in België.

dinsdag 14 december 2021 18:14
Spread the love

 

“Engie krijgt bijna 1 miljard euro in de schoot geworpen voor de bouw van twee fossiele gascentrales. Als we de gevaarlijke grens van anderhalve graden opwarming niet willen overschrijden, dan is er absoluut geen ruimte voor nieuwe fossiele infrastructuur,” zo zegt woordvoerder van Tegengas Gert-Jan Vanaken. “Publiek geld uitgeven aan gevaarlijke en ziekmakende energievormen van het verleden kan echt niet meer, dat geldt zowel voor gas als kernenergie.”

Tegengas weerlegt dan ook de claim van minister Van Der Straeten dat de nieuwe gascentrales geen extra broeikasgassen zullen uitstoten aangezien de energiesector onder het Europese emissiehandelsysteem (ETS) valt. “Dit ETS-argument is niet meer dan een zoethoudertje voor de groene partijen en hun achterban,” zo reageert Vanaken. “Het bestaande emissiehandelssysteem kent te veel weeffouten om er echt op te kunnen rekenen.”

“Eerst en vooral is de geplande daling van de uitstootplafonds binnen het ETS niet compatibel met de 1.5 graden grens. Er zijn ook historische overschotten aan uitstootrechten en de huidige prijs ervan is te laag. Maar bovenal: het systeem houdt geen rekening met de lekkages van fossiel gas tijdens winning en transport. Gas bestaan voornamelijk uit een methaan, een 86 keer sterker broeikasgas dan CO2 dat verantwoordelijk is voor 25% van de opwarming van de aarde.”

Met deze projectie-actie onderstreept Tegengas haar tegenkanting tegen nieuwe fossiele gascentrales én de verlenging van twee kerncentrales. “Waar we nu wél nood aan hebben is een doortastend en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid dat ons welzijn bevordert en tezelfdertijd onze energievraag flink reduceert. Op momenten van piekvraag kunnen we arbeiders in energie-intensieve en milieubelastende sectoren bijkomende vakantiedagen aanbieden en productieprocessen pauzeren. Grootschalige investeringen in isolatie en in openbaar vervoer kunnen energie- en transportarmoede aanpakken en tegelijkertijd de energievraag terugdringen.”

Foto: Pieter Geens

De projectie-actie is een samenwerking tussen Tegengas en de Gastivists, een Europees grassroots netwerk tegen fossiel gas, en is de derde in een serie guerillaprojectie-acties tegen investeringen in fossiel gas in Europa. In eerdere acties richtten de Gastivists zich op de G20 top in Rome en de COP in Glasgow. Deze week zijn de Gastivists in Brussel vanwege de publicatie van de Methane Regulation door de Europese Commissie.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!