“Met deze eerste definitieve sluiting van een grote kernreactor in België, gaan we een nieuwe fase van de energietransitie in”, zegt Jan Vande Putte, energie-expert bij Greenpeace België.
“De toekomst is aan de zonnepanelen en windmolens, efficiëntie, opslag en vraagsturing. Door de spectaculair dalende prijzen in deze technologieën en de enorme kansen om burgers mee te laten profiteren van hernieuwbare energie via energiecoöperaties en energiedelen, is het een no-brainer om hierop in te zetten.”
“Als we de energietransitie goed aanpakken, vloeien de winsten naar de burger en de samenleving in plaats van naar grote buitenlandse energiebedrijven”, zegt Benjamin Clarysse, beleidscoördinator bij Bond Beter Leefmilieu. “Om de alternatieven volop hun rol te laten spelen, is ook doorgedreven renovatie van onze huizen en gebouwen, versterking van het netwerk met o.m. Ventilus en Boucle du Hainaut, en elektrificatie van transport, verwarming en industrie nodig.”
Rapporten tonen dat het sluiten van Doel 3 geen probleem stelt voor de bevoorradingszekerheid van ons land [1], en geen significante invloed heeft op de elektriciteitsprijs [2]. Hetzelfde geldt voor Tihange 2 dat midden februari definitief sluit. De milieuorganisaties roepen beleidsmakers op om het verdere debat over de kernuitstap – en bij uitbreiding het energiebeleid – dan ook sereen te voeren en geen onnodige onrust te veroorzaken bij de burgers.
Noten:
[1] Elia, Adequacy and Flexibility report 2021: https://www.elia.be/en/
[2] Energyville, Belgian Long-Term Electricity System Scenarios (9 September 2020): Zie https://www.energyville.be/