Foto: Pixabay
IPS

Britse universiteit bant rekruteerders voor fossiele bedrijven

De Birkbeck University of London laat fossiele bedrijven niet langer toe om werknemers te zoeken op de universiteit. Het is een overwinning voor een studentencampagne die ook tientallen andere Britse universiteiten onder druk zet.

dinsdag 4 oktober 2022 11:54
Spread the love

 

De Birkbeck carrièredienst, die de veertienduizend studenten van de universiteit bedient, heeft een nieuwe ethisch charter goedgekeurd. Daarin staat dat het “geen enkele relatie zal onderhouden met olie-, gas- of mijnbouwbedrijven, als onderdeel van onze inzet voor meer duurzaamheid en de strijd tegen de klimaatcrisis.”

De carrièredienst zal studenten blijven voorzien van onpartijdige persoonlijke loopbaanbegeleiding “in elke branche”, maar ze zal daarvoor niet meer samenwerken met fossiele brandstof- of mijnbouwbedrijven. Dat betekent in de praktijk dat die bedrijven geweerd zullen worden van carrièrebeurzen en andere wervingsmogelijkheden op de universiteit. Ze zullen ook geen vacatures, sponsoring of advertenties meer kunnen plaatsen.

Anderen volgen

Het is een eerste overwinning voor de studentencampagne Fossil Free Careers, die het charter op nog meer universiteiten wil zien. Ze krijgt daarvoor de steun van de Britse studentenkoepel National Union of Students en acht studentenverenigingen. Inmiddels klinkt al op 36 universiteiten de oproep om het voorbeeld van Birkbeck te volgen. 

De campagne volgt het voorbeeld van de divestment-beweging, die tientallen universiteiten met succes overtuigde om niet langer te investeren in fossiele brandstoffen. 

Milieuorganisatie People & Planet noemt de beslissing van Birkbeck de “eerste dominosteen” voor de Britse universiteiten.

“Birkbeck verdient volledige erkenning omdat ze de eerste universiteit is die het gedurfd heeft om de banden met rekruteerders voor olie, gas en mijnbouw te verbreken”,  zegt J. Clarke, klimaatdirecteur bij People & Planet. “Gezien meer dan 60 procent van de Britse hogeronderwijssector al fossiele brandstofbedrijven uit hun beleggingsportefeuilles heeft verwijderd, verwachten we dat veel instellingen het voorbeeld van Birkbeck zullen volgen.”

IPS

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!