Video - and

Keesha Orts over de CODE ROOD-blokkade van TotalEnergies door 1.000 klimaatactivisten

Keesha Orts over CODE ROOD en de blokkade van Total Energies

DeWereldMorgen.be sprak Keesha Orts, woordvoerster van CODE ROOD, nieuwe burgerbeweging voor het klimaat. De coalitie van diverse klimaatbewegingen blokkeerde zaterdag 8 oktober de industriële site in Feluy van fossiele energiereus TotalEnergies. Met deze actie hield de coalitie van klimaatorganisaties die dag 6.960.000 liter olie en 8.605.344 euro aan winst tegen.

dinsdag 11 oktober 2022 15:08

 

CODE ROOD brengt 15 sociale en klimaatorganisaties samen: Greenpeace, Youth For Climate, Climate Express, Extinction Rebellion, Grooutouders voor het Klimaat – Grands-Parents pour le Climat, Ineos Will Fall, Gauche Anticapitaliste, Vredesactie, Stop Alibaba & Co, Réseau Ades, Climaxi, Agir Pour la Paix, Dégaze – Tegengas en Better.planet.online.

De actie is een historisch hoogtepunt, want de laatste actie van burgerlijke ongehoorzaamheid op deze schaal dateert van 2005 (dit was de ‘bomspotting’-actie op de NAVO site door Vredesactie).

Keesha vertelt in onderstaande video over de totstandkoming van deze samenwerking, het verloop van de actie, de historische schuld van TotalEnergies, het belang van klimaatrechtvaardigheid, de eisen van de coalitie en hun toekomstige plannen:

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!