Onbewezen 'misdaden' verdienen een bezorgde blik, 9000 vermoorde kinderen niet. Screenshot CNN 18 november 2023
Mediakritiek, Tegendraads leesvoer -

Mediafilters over ‘misdaden’ zonder bewijzen en misdaden mét bewijzen, wat maken onze media ervan?

Reeds meer dan twee maanden gaan al onze selecties uit buitenlandse alternatieve media naar genocide in de 21ste eeuw, met openlijke militaire steun van onze bondgenoot VS, in het land waar 2000 jaar geleden een gezin met een pasgeboren baby op de vlucht sloeg voor moordende vervolging door een dictator. Woorden schieten tekort ...

vrijdag 22 december 2023 13:36
Spread the love

 

Enkele Palestijnse gijzelaars. Foto: addameer.org

Naast de massabombardementen op de bevolking van Gaza met bijna 20.000 doden begaat het bezettingsleger van Israël nog andere oorlogsmisdaden die minder aandacht krijgen. Sinds 7 oktober neemt Israël duizenden Palestijnen gevangen, waarna ze zonder enige vorm van aanklacht verdwijnen in gevangenissen zonder dat hun familie geïnformeerd wordt, terwijl toezicht door het Internationale Rode Kruis geweigerd wordt. De organisatie Addameer (Arabisch voor ‘geweten’) volgt op de voet de situatie van Palestijnse gevangenen in Israël.

 

Bezorgde blik, niet voor 9000 gedode Palestijnse kinderen.Screenshot CNN 18 november 2023

Een reportage van CNN op 18 november 2023 over beweerde verkrachtingen op 7 oktober werd door andere media wereldwijd gretig overgenomen. De alternatieve nieuwssite Mondoweiss stelt in dit gedetailleerd rapport vast dat CNN met zijn reportage elementaire journalistieke normen overtrad wat betreft het nagaan van de betrouwbaarheid van bronnen, een verkeerde voorstelling van ‘experten’ en het gebruik van getuigenissen die vals blijken te zijn.

 

Yossi Landau, woordvoerder van ZAKA, op Indiase TV

Een van de voornaamste bronnen voor de verspreiding van beweerde wreedheden door Hamas op 7 oktober, zoals het doden van baby’s, is de radicaal-orthodoxe groepering ZAKA. Deze organisatie had als oprichter Yehuda Meshi Zahva, vervolgd voor seksueel wangedrag. ZAKA wordt daarnaast verdacht van financiële fraude en poogt nu met een moddercampagne terug steunfondsen te werven. Hun beweringen zijn allen gebaseerd op tweedehandse getuigenissen – personen die stellen getuigenissen van andere personen gehoord te hebben – en konden tot nu niet worden bevestigd met concrete bewijzen. Weer echte onderzoeksjournalistiek van The Grayzone.

 

Tussen de massieve berichtgeving over Gaza door, mogen we niet vergeten dat in noordelijk buurland Syrië ook al jaren een oorlog woedt. Sinds 2014 bezetten VS-troepen een deel van het grondgebied van Syrië – zonder enig VN-mandaat. In die bezette sector bevinden zich zowel belangrijke olievelden als uitgestrekte landbouwgebieden. De VS stelen die olie en verhinderen dat de gewassen die er worden geteeld toegankelijk zijn voor de Syrische bevolking.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!