Slachthuis. Foto: Mr. Fish, https://chrishedges.substack.com/
Opinie - Chris Hedges,

Gaza: de tweede fase van de genocide is begonnen

De eerste fase van Israëls genocidale campagne in Gaza is voorbij. De tweede fase is ingezet. Die dreigt nog een hoger niveau van dood en vernieling te halen.

vrijdag 15 december 2023 10:52
Spread the love

 

Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr.)

*  *  *

 

Het luchtruim boven Gaza is – na een wapenstilstand van zeven dagen – weer gevuld met dodelijke projectielen. Gevechtsvliegtuigen. Aanvalshelikopters. Drones. Artilleriegranaten. Tankgranaten. Mortieren. Bommen. Raketten. Gaza is een kakofonie van explosies, eenzaam geschreeuw en hulpgeroep onder ingestorte gebouwen. Angst bekruipt opnieuw elk hart in het concentratiekamp in Gaza.

Op vrijdagavond 8 december waren 184 Palestijnen – onder wie drie journalisten en twee artsen – gedood door Israëlische luchtaanvallen in het noorden, zuiden en midden van Gaza, en minstens 589 gewond geraakt, aldus het ministerie van Volksgezondheid in Gaza. De meesten van hen zijn vrouwen en kinderen.

Israël laat zich niet afschrikken. Het is van plan om de klus af te maken, om uit te roeien wat er nog over is in het noorden van Gaza en te decimeren wat er nog over is in het zuiden, om Gaza onbewoonbaar te maken, om de 2,3 miljoen mensen te verdrijven in een grootscheepse campagne van etnische zuivering, door uithongering, terreur, slachting en besmettelijke ziekten.

Israël wil de 2,3 miljoen mensen verdrijven in een grootscheepse campagne van etnische zuivering door uithongering, terreur, slachting en besmettelijke ziekten

De hulpkonvooien, die symbolische hoeveelheden voedsel en medicijnen aanvoerden – de eerste lading bestond uit lijkwaden en coronavirustests, zo vertelde de directeur van het al-Najjar ziekenhuis – werden tegengehouden.

Niemand, zeker president Joe Biden niet, is van plan om tussenbeide te komen om de genocide te stoppen. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken bezocht Israël deze week, en hoewel hij Israël opriep om burgers te beschermen, weigerde hij voorwaarden te verbinden aan de militaire hulp van 3,8 miljard dollar die Israël van de VS ontvangt of het aanvullende pakket van 14,3 miljard dollar.

De wereld zal passief toekijken en nutteloze holle frasen mompelen over meer chirurgische aanvallen, terwijl Israël zijn roulette des doods draait. Tegen de tijd dat Israël klaar is, zal de Nakba, waarbij Palestijnen in tientallen dorpen werden afgemaakt en 750.000 van hen etnisch gezuiverd werden door zionistische milities, lijken op een schilderachtig overblijfsel van een beschaafder tijdperk.

Niets is nog veilig. Ziekenhuizen. Moskeeën. Kerken. Huizen. Appartementsblokken.

VluchtelingenkampenScholenUniversiteitenMediakantoren. BankenRiolen.

Telecommunicatie-infrastructuurWaterzuiveringsstationsBoekenwinkels. GraanmolensBakkerijenMarktenHele wijken.

Israël wil de infrastructuur van Gaza vernietigen en dagelijks honderden Palestijnen doden of verwonden. Gaza moet een woestenij worden, een dode zone waar geen mens nog kan overleven.

Israël wil de infrastructuur van Gaza vernietigen en dagelijks honderden Palestijnen doden of verwonden

Israël begon Khan Younis vrijdag te bombarderen nadat het pamfletten had gedropt waarin het de burgers vroeg om verder te verhuizen, naar het zuiden van Rafa, vlakbij de grens met Egypte. Honderdduizenden ontheemde Palestijnen hadden een toevlucht gezocht in Khan Younis. Zodra de Palestijnen naar Rafah zijn verjaagd, rest hen nog één bestemming waar ze naartoe kunnen vluchten — Egypte.

Het ministerie van Inlichtingen van Israël roept in een gelekt rapport op tot de gedwongen verplaatsing van de bevolking van Gaza naar het Egyptische schiereiland Sinaï. Een uitgewerkt plan om de Palestijnen in Gaza opzettelijk te verdrijven en ze over de grens met Egypte te duwen is al vijf decennia verankerd in de Israëlische doctrine. Al 1,8 miljoen Palestijnen van Gaza hebben hun huizen moeten verlaten.

Zodra de Palestijnen de grens naar Egypte oversteken – wat de Egyptische regering en Arabische leiders proberen te voorkomen ondanks druk van de VS – zullen de Palestijnen nooit meer terugkeren.

Dit is geen oorlog tegen Hamas. Het is een oorlog tegen de Palestijnen.

Israëlische aanvallen worden in een duizelingwekkend tempo gegenereerd, veel ervan door een systeem genaamd Habsora – Het Evangelie – dat werkt met kunstmatige intelligentie die 100 doelwitten per dag selecteert. Het AI-systeem wordt door zeven huidige en voormalige functionarissen van de Israëlische inlichtingendienst in een artikel van Yuval Abraham op de Israëlische sites +972 Magazine en Local Call beschreven als het faciliteren van een “massamoordfabriek”.

Zodra Israël, bijvoorbeeld via een gsm, een vermoedelijke Hamas-medewerker lokaliseert, bombardeert en beschiet het een groot gebied rond het doelwit en doodt en verwondt het tientallen en soms honderden Palestijnen, aldus het artikel.

Dit is geen oorlog tegen Hamas. Het is een oorlog tegen de Palestijnen.

“Volgens bronnen van de inlichtingendienst”, zo luidt het verhaal, “genereert Habsora, onder andere, automatische aanbevelingen voor het aanvallen van privéwoningen waar mensen wonen die ervan verdacht worden agenten te zijn van Hamas of Islamitische Jihad. Israël voert dan grootschalige moordoperaties uit door deze woonhuizen zwaar te beschieten.”

Al meer dan 18.000 Palestijnen, onder wie 7.700 kinderen en 5.100 vrouwen, zijn al gedood sinds 7 oktober. Meer dan 50.000 zijn gewond geraakt. Bijna 8.000 mensen worden vermist, velen begraven onder het puin. Meer dan 300 families hebben 10 of meer familieleden verloren. Op de Westelijke Jordaanoever zijn sinds 7 oktober meer dan 250 Palestijnen gedood en meer dan 3.000 gewond geraakt, hoewel het gebied niet door Hamas wordt gecontroleerd.

Het Israëlische leger beweert tussen de 1.000 en 3.000 van de ongeveer 30.000 Hamas-strijders te hebben gedood, een relatief klein aantal gezien de omvang van de aanval. De meeste verzetsstrijders schuilen in hun enorme tunnelsysteem.

Het draaiboek van Israël is de “Dahiya Doctrine.” De doctrine is na de oorlog tussen Israël en Hezbollah in Libanon in 2006 uitgewerkt door de voormalige stafchef van de Israël Defense Forces (IDF), Gadi Eizenkot, die lid is van het oorlogskabinet.

Dahiya is een voorstad in het zuiden van Beiroet en een bolwerk van Hezbollah. Het werd bestookt door Israëlische straaljagers nadat twee Israëlische soldaten gevangen waren genomen. Daniel Hagari, woordvoerder van de IDF, gaf aan het begin van Israëls meest recente aanval op Gaza toe dat de “nadruk” zou liggen op “schade en niet op nauwkeurigheid”.

Israël is afgestapt van zijn tactiek van “dakkloppen”, waarbij een niet-geladen raket op een dak landt om de mensen binnen te waarschuwen om te evacueren. Israël heeft ook een einde gemaakt aan de telefoontjes die waarschuwen voor een op handen zijnde aanval. Nu worden tientallen gezinnen in een flatgebouw of een buurt zonder waarschuwing gedood.

De beelden van massavernietiging voeden de wraaklust in Israël na de vernederende inval van Hamasstrijders op 7 oktober en de moord op 1.200 Israëli’s, onder wie 395 soldaten en 59 politieagenten. Veel Israëli’s hebben een sadistisch genoegen over de genocide en er gaan stemmen op om Palestijnen te vermoorden of te verdrijven, ook die op de bezette Westelijke Jordaanoever en die met de Israëlische nationaliteit.

De wreedheid van de luchtaanvallen en willekeurige aanvallen, het afsnijden van voedsel, water en medicijnen, de genocidale retoriek van de Israëlische regering, maken dit een oorlog waarvan het enige doel wraak is. Dit is niet goed voor Israël of de Palestijnen. Het zal een vuurzee aanwakkeren in het hele Midden-Oosten.

Deze oorlog is niet voorbij. Hij is nog niet eens begonnen

De aanval van Israël is de laatste wanhoopspoging van een koloniaal project dat gek genoeg denkt, zoals zoveel koloniale projecten in het verleden, dat het het verzet van een inheemse bevolking kan neerslaan met genocide. Maar zelfs Israël zal niet wegkomen met moorden op deze schaal.

Een generatie Palestijnen, van wie velen hebben gezien hoe de meeste, zo niet al hun families werden gedood en hun huizen en buurten werden verwoest, zal een levenslange dorst naar gerechtigheid en vergelding in zich meedragen. Deze oorlog is niet voorbij. Hij is nog niet eens begonnen.

 

Dit artikel verscheen eerder op de blog van Chris Hedges. Het is onderdeel van een bijzonder sterke lezing die hij gaf. De volledige toespraak kan je hieronder bekijken. De vertaling is van Gaston Van Dyck.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!