foto Twitter

Al meer kinderslachtoffers in Gaza dan in alle conflictgebieden samen op een jaar tijd

Volgens kinderrechtenorganisatie Save the Children is het aantal kinderen dat in drie weken tijd in Gaza is gedood, hoger dan het jaarlijkse aantal kinderen in alle conflictgebieden samen sinds 2019.

maandag 30 oktober 2023 17:14
Spread the love

Sinds 7 oktober zijn er meer dan 3257 dode kinderen gemeld, waaronder ten minste 3195 in Gaza, 33 op de Westelijke Jordaanoever en 29 in Israël.

Het aantal kinderen dat op drie weken tijd in Gaza is gedood, overtreft het aantal dat wereldwijd gesneuveld is in gewapende conflicten – in meer dan twintig landen – gedurende een heel jaar.

Gedood, vermist, gewond

Kinderen vormen meer dan 40 procent van de 7703 mensen die in Gaza zijn gedood, en meer dan een derde van alle sterfgevallen in de bezette Palestijnse gebieden en Israël. Het werkelijke dodentol ligt waarschijnlijk veel hoger. Nog eens duizend kinderen zijn als vermist opgegeven in Gaza en naar alle waarschijnlijkheid onder het puin bedolven.

“Elk kind dat sterft is er één te veel, maar dit zijn grove schendingen van epische proporties. Een staakt-het-vuren is de enige manier om hun veiligheid te waarborgen”, zegt Jason Lee, directeur van Save the Children in het bezette Palestijnse gebied. “De internationale gemeenschap moet mensen voor politieke belangen stellen – elke dag die wordt besteed aan discussies kost meer kinderen het leven. Kinderen moeten te allen tijde worden beschermd, vooral wanneer ze toevlucht zoeken in scholen en ziekenhuizen.”

Volgens de kinderrechtenorganisatie zijn er ook minstens 6360 kinderen in Gaza gewond geraakt, net als ten minste 180 kinderen op de Westelijke Jordaanoever en ten minste 74 kinderen in Israël. Meer dan tweehonderd personen, waaronder ook kinderen, worden nog steeds gegijzeld in Gaza.

Het risico dat kinderen sterven door hun verwondingen wordt ook steeds groter. De VN melden dat een derde van de ziekenhuizen in de Gazastrook niet meer operationeel is. Ook de invoer van goederen zoals brandstof en medicijnen verloopt moeizaam. Volgens Artsen zonder Grenzen leidt het tekort aan verdoving er onder meer toe dat operaties zonder pijnverlichting moeten doorgaan.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!