Boekrecensie -

De 100 ergste citaten van Israëlische politici: een selectie

Zelfs in de meest pro-zionistische media zijn ze al verschenen, de vreselijke citaten van ministers in Israël die Palestijnen ‘beesten’ noemen en Palestijnse kinderen ‘Hamas-terroristen’. Het zijn slechts enkele citaten uit velen. Lucas Catherine selecteerde enkele van 100 citaten die journalisten Jean-Pierre Bouché en Michel Collon verzamelden in hun boek ‘Les 100 pires citations’.

donderdag 15 februari 2024 17:00
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

*  *  *

Helemaal niet academisch maar wel zeer informatief is het zeer leesbare boek Israël Les 100 pires citations van journalisten Jean-Pierre Bouché en Michel Collon. Op maat gesneden voor wie meestal op zijn gsm leest: 100 maal telkens een citaat met foto van de auteur op de linkerpagina en een historische context op de rechter.

In het boek staat ook een korte inleiding waarin beide auteurs uitleggen dat louter met citaten werken erg efficiënt is, omdat die rechtstreeks ingaan tegen de positieve vooroordelen over Israël.

Op het einde, na tweehonderd pagina’s citaten met duiding, volgt nog een expliciete weerlegging van de mythes die Israël verspreidt over de koloniale geschiedenis van Palestina en van hun staatsideologie die aan de basis ligt van deze agressieve apartheidsstaat.

Ik heb een beperkte selectie gemaakt van 9 van de 100 ‘ergste’ citaten, die u waarschijnlijk nog niet kent, met mijn commentaar:

 

Theodor Herzl (stichter van het zionisme, zijn reuzefoto hangt boven het spreekgestoelte van het Israëlische parlement): “De regeringen van alle landen die getroffen worden door de gesel van het antisemitisme zullen veel zin hebben om ons te helpen” (1897).

Commentaar van Lucas Catherine: Denk maar Viktor Orban en andere rechtse Europese leiders wiens landen de herkomstgebieden zijn van heel veel hedendaagse joodse Israëli’s.

Abba Eban (Minister Buitenlandse Zaken van Israël, 1966-1974):” Een van de voornaamste taken is te bewijzen dat het onderscheid tussen antisemitisme en antizionisme helemaal geen onderscheid is.” (1967)

Commentaar: Hij is bij veel West-Europese leiders in zijn opzet geslaagd.

Menachem Begin (oud premier van Israël en Nobelprijs voor de Vrede 1978): “De verdeling van Palestina is illegaal… Groot-Israël zal hersteld worden voor het volk van Israël. Volledig. En voor altijd” (1948)

Of nog: “Palestijnen zijn beesten die op twee poten lopen” (1982)

Commentaar: Minister van Nationale Veiligheid en extreemrechts zionist Ben-Gvir Itamar verzint niets nieuws!

David Ben Goerion (eerste premier van Israël en hoofd van het Joods Agentschap) over de Palestijnen: “Ik ben voorstander van de verplichte verplaatsing en ik zie daar niets immoreels in” (1938)

Commentaar: Staat dit de Palestijnen in Gaza nu te wachten? 

 

Vladimir Jabotinsky, leider van de voorloper van de partij van Netanyahu en een van de oprichters van het Israëlische leger) : “Er is geen alternatief: de Arabieren moeten plaats maken voor de Joden van Eretz Israël” (ca 1930)

Commentaar: Kijk naar wat op de Westelijke Jordaanoever gebeurt.

Golda Meir (mede-stichter van de vakbond Histadroet 1898-1978): “ J’ai été mise à l’exécutif de la Histadrout à une époque où ce grand syndicat n’était pas un syndicat. C’était une grande agence de colonisation.”

Commentaar: Waar is de tijd dat mijn leerkrachten mij op mijn Brussels college om de oren sloegen met het ‘socialistische Israël’ en zijn kibboetzim, ‘prachtige alternatieven’ voor het duivelse communisme?

Of nog: “de grens van Israël is daar waar de Joden wonen, niet daar waar er een lijn op de kaart staat” (1974)

Yitzhak Rabin (‘socialist’, oud premier en Nobelprijswinnaar voor de Vrede, 1994): “De meeste van hen kunnen verjaagd worden. Als ze met minder zouden zijn was het eenvoudiger… Het zou geen menselijke geste zijn, maar oorlog is meestal geen menselijke zaak.”

Commentaar: In Gaza weten ze dus wat hen te wachten staat en het Westen met zijn Westerse Waarden speelt de doofstomme. 

Ariel Sharon (oud-premier, schuldig bevonden door de Israëlische Kahan-commissie voor de moordpartijen in Sabra en Shatila) over de joodse kolonies in bezet gebied, en over de joodse kolonies in Arabisch Galilea (Noord-Israël): “Ik wil dat de Arabieren elke nacht de Joodse lichten zien op vijf meter van hun deur”.

Commentaar: De Verlichting volgens de zionisten.

Benjamin Netanyahu, eerste minister, Bibi voor de vrienden. Corrupt, niet alleen financieel maar ook politiek:

“De VS… ik ken ze goed. Je kan ze manipuleren zoals je wil… Weet je, ik ben niet bang om (president Bill) Clinton te manipuleren. Ik ben niet bang om de confrontatie met hem aan te gaan, ook niet om naar de VN te gaan” (2001)

Commentaar: Dommeriken, die Amerikanen!

Ook de moeite: “Men legt nieuwe decreten op aan het Joodse volk. Die antisemitische decreten van het Internationaal Gerechtshof… (ze zeggen) dat wij een oorlogsmisdaad begaan. Puur antisemitisme.”

 

Jean-Pierre Bouché & Michel Collon. Israël, les 100 pires citations. Investig’Action, Brussel, 2023, 229 pp. 978-2930827100. Te koop bij investig’action

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!