Gaza-stad in 2009. Foto: Wikimedia Commons / Public Domain
IPS

Licht uit in Gaza: inwoners grootste deel van de dag zonder stroom

Het leeuwendeel van de bevolking van de Gazastrook heeft te kampen met ernstige stroomtekorten, zo blijkt uit een rapport van het Internationale Rode Kruis (ICRC). De acute energiecrisis is een zware last op de schouders van bevolking.

donderdag 5 augustus 2021 11:03
Spread the love

 

“80 procent van de bevolking van Gaza moet een groot deel van hun leven in de duisternis doorbrengen, met op goede dagen slechts 10-12 uur elektriciteit per dag”, stelt het ICRC. De stroomtekorten zijn extra problematisch wanneer de vraag piekt in de zomer.

Invoerbeperkingen

De energiecrisis in Gaza is een oud zeer. Door de bezetting van de Palestijnse Gebieden en door het conflict tussen de militante groep Hamas en de Palestijnse Autoriteit, kan Gaza slechts in beperkte mate onderdelen aanvoeren voor het gebrekkig elektriciteitsnetwerk.

Palestijnen die het kunnen betalen zoeken daarom hun heil in generatoren, maar ook de brandstofleveringen worden regelmatig opgeschort wanneer de grensovergangen sluiten.

De recente escalatie van de vijandelijkheden tussen Israël en Hamas in mei beschadigde de kwetsbare infrastructuur nog verder. Door het wegvallen van enkele cruciale hoogspanningslijnen en elektriciteitscentrales moest een groot deel van de bevolking het de afgelopen maanden bolwerken met slechts 4 tot 5 uur elektriciteit per dag.

“Bedreiging voor de gezondheid”

Minstens 500.000 Gazanen kunnen zich volgens het ICRC geen generatoren of zonnepanelen veroorloven, waardoor ze gedwongen zijn om het grootste deel van de dag zonder elektriciteit door te brengen. De hulporganisatie deed een bevraging bij 357 inwoners uit de vijf verschillende districten van de Gazastrook.

“Het voelt net als een begraafplaats wanneer de stroom uitvalt, pikkedonker. Onze ledlampjes volstaan niet omdat de batterijen niet volledig zijn opgeladen. Ik heb ook niet altijd olie voor de lamp en bovendien geeft ze niet genoeg licht voor mijn kinderen om bij te studeren”, zegt Mariam Hunaideq, een moeder van zes kinderen die in Nahr Al-Barid in de zuidelijke Gazastrook woont. “Het beïnvloedt ook de internetverbinding, waardoor het heel moeilijk is voor hen om hun lessen te kunnen volgen.”

Ook ziekenhuizen kunnen vaak hun taken niet naar behoren uitvoeren. Artsen moeten soms opereren in het donker, en belangrijke machines zoals beademings- of dialysetoestellen vallen uit.

Volgens het rapport vormen de stroomonderbrekingen een “bedreiging voor de gezondheid en het dagelijks leven van de inwoners van Gaza, aangezien de meerderheid van de bevolking niet in staat is voedsel te koelen en afvalwaterzuiveringsinstallaties niet kunnen draaien.”

Daardoor wordt afvalwater vaak onbehandeld in de zee gepompt, waarbij grote delen van de kustlijn van Gaza vervuild worden. Het draagt ook bij aan de snellere verspreiding van antibioticaresistente bacteriën, die de gezondheid van mensen in Gaza en ver daarbuiten in gevaar kunnen brengen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!