Protest tegen wapenhandel met Israël 4 april 2024 aan Ministerie Buitenlandse Zaken. Foto Intal: Leo Delcourte.
Jasper Thys, Intal,

Actievoerders belemmeren toegang tot het ministerie van Buitenlandse Zaken om wapenembargo tegen Israël te eisen

Donderdag belemmerden een 50-tal actievoerders de toegang tot het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze beschuldigen minister Hadja Lahbib ervan een wapenembargo tegen Israël tegen te houden. “Minister Lahbib heeft bloed aan de handen”, klinkt het.

maandag 8 april 2024 10:57
Spread the love

 

Donderdagnamiddag belemmerden actievoerders de toegang tot het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze verfden hun handen rood, droegen maskers met het gezicht van minister Lahbib en legden een groot spandoek op de grond voor de ingang van het ministerie met de boodschap ‘Stop de wapenhandel met Israël’.

“Volgens een opiniepeiling van YouGov willen 3 op de 4 Belgen een einde aan de wapenhandel met Israël. En wat doet de federale regering? Helemaal niets! Zolang ons land de wapenhandel met Israël niet stopt, inclusief de doorvoer van wapens via onze havens en luchthavens, zijn onze politici medeplichtig aan de genocide in Gaza en hebben ze bloed aan de handen”, zegt een deelneemster aan de actie.

De actievoerders verwijzen naar nieuwsberichten over de illegale doorvoer van Duits en Amerikaans militair materieel naar Israël, via de haven van Antwerpen en de luchthaven van Luik-Bierset.

Foto: Intal: Leo Delcourte.

“We weten dat minister Lahbib en premier De Croo het belangrijkste struikelblok vormen voor een alomvattend wapenembargo tegen Israël. Ze houden een consultatie tussen de federale en regionale regeringen tegen waar een alomvattend wapenembargo zou kunnen worden opgelegd. Nochtans legden ze Rusland al een maand na de Russische invasie van Oekraïne een volledig wapenembargo op. Als het kon voor Rusland, moet het ook kunnen voor Israël”, klinkt het verder.
Vorige maand kondigde de Spaanse regering aan voorstander te zijn van een einde aan de wapenhandel met Israël. In Nederland stopte een uitspraak van de rechter de uitvoer van onderdelen van F-35 gevechtsvliegtuigen naar Israël, nadat een aantal ngo’s de Nederlandse Staat in gebreke hadden gesteld.

“Wij willen een alomvattend wapenembargo tegen Israël: geen export, geen import, geen doorvoer en geen militaire samenwerking. Op 26 januari 2024 oordeelde het Internationaal Gerechtshof dat Israël waarschijnlijk genocide pleegt op de Palestijnse bevolking in Gaza. Vorige week bevestigde een expert van de VN dat er inderdaad genocide wordt gepleegd. Een militair embargo is dus geen politieke keuze, maar een morele en wettelijke verplichting voor onze politici. Anders zijn ze medeplichtig aan een van de ernstigste misdaden ter wereld”, besluit een actievoerder.

 

Op maandag 15 april organiseert Intal een verkiezingsdebat in Antwerpen: De weg naar een duurzame oplossing in Palestina

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!