Verbodsbord om te spelen in de speeltuin wegens coronavirus.
Foto: Shibuya246, Flickr / (CC BY-NC 2.0)(More information about the rights of this work, see below article)
Interview -

Twee Brusselse hotels openen de deuren voor transmigranten: “De politie joeg ze weg, maar ze konden nergens naartoe”

Door de coronamaatregelen mogen we ons enkel buitenshuis begeven voor noodzakelijke verplaatsingen. Maar wat als je geen verblijfplaats hebt? “De politie jaagt transmigranten weg, maar ze kunnen nergens naartoe. Daarom werkten we samen met politici en hoteleigenaars om ze een veilige plaats te geven”, zegt Mehdi Kassou, woordvoerder van Burgerplatform BXL Refugees. Burgerplatform BXL Refugees komt op voor de rechten van migranten en vluchtelingen.

vrijdag 3 april 2020 17:13
Spread the love

 

Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) besloot het aanmeldcentrum Klein Kasteeltje te sluiten. Dagelijks kloppen er tot 150 mensen aan om asiel aan te vragen in ons land. Maar door de coronamaatregelen kan Klein Kasteeltje volgens DVZ niet open blijven, omdat er steeds veel mensen dicht op elkaar staan te wachten voor de deur.

Zij die geen asiel hebben aangevraagd, krijgen geen plaatsje in de opvangcentra van Fedasil. Transmigranten zonder asielaanvraag konden enkel terecht in Porte d’Ulysse. De Brusselse regering besloot om het opvangcentrum gedurende de coronamaatregelen open te houden voor transmigranten, want oorspronkelijk zou het al gesloten moeten zijn. Ook kunnen migranten er nu overdag terecht.

Maar deze 350 bedden zijn allemaal al lang bezet. Daardoor moesten vele migranten zich op straat blijven begeven. De grenzen zijn gesloten, dus ook in de buurlanden kunnen ze niet terecht. “Dat is door covid-19 nog gevaarlijker dan anders, want zij zijn een kwetsbare groep”, zegt Kassou. Ook geldt er een samenscholingsverbod. Dat bemoeilijkt het vinden van een veilige plaats waar je alleen kan schuilen.

Ook kreeg Burgerplatform BXL Refugees al verschillende getuigenissen binnen over de manier waarop de migranten behandeld werden. “De politie jaagde ze continu weg, zonder ze een plaats te geven waar ze wel naartoe kunnen gaan. Zodra ze even op een bankje wilden uitrusten, moesten ze meteen weg. Ik heb van verschillende mensen gehoord dat ze daardoor enorme afstanden aflegden op één dag.”

De organisatie besloot op zoek te gaan naar een oplossing. “Wij hadden al goede contacten met een hotel dat in het verleden migranten heeft opgevangen. Wij hebben terug met hen overlegd. Ook hebben we de politici om hulp gevraagd”, zegt de woordvoerder. Uiteindelijk zijn er twee hotels die migranten opvangen. Eén is gelegen in de Marollen en biedt plaats aan 120 personen, het andere hotel met ruimte voor 100 personen, ligt in het stadscentrum.

De regering stelt een budget beschikbaar van 25 euro per persoon per nacht. Burgerplatform BXL Refugees staat in voor de uitbating van de hotels. De organisatie ontstond in 2015. “We zijn een burgerplatform, we willen burgers verenigen en solidair zijn naar iedereen”, zegt Mehdi Kassau. Het burgerplatform helpt met de opvang van migranten en vluchtelingen. Ook helpen ze migranten integreren. Ze steunen een migratiebeleid dat gebaseerd is op de internationale verdragen en de rechten voor het individu.

 

Foto: Kyle Wagaman, Flickr / CC BY-NC-SA 2.0

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!