#IStandWithIlhan campagne, hier met Angela Davis (jewishvoiceforpeace.org)

Joodse steun voor Democratisch Congreslid Ilhan Omar

Ilhan Omar, een van de twee eerste tot Congreslid verkozen moslimvrouwen ooit in de VS en allereerste met een hoofddoek krijgt grote steun van Joods-Amerikanen en Joden uit andere landen. De Democratische Partij ziet zich gedwongen een resolutie in te trekken die haar wou veroordelen voor vermeende antisemitische uitspraken.

vrijdag 8 maart 2019 14:43
Spread the love

Nauwelijks twee maand ver in haar mandaat als Congreslid voor een kiesdistrict in de staat Minnesota laat Ilhan Omar van zich spreken op een manier die het vastgeroeste establishment in Washington DC absoluut niet ziet zitten. Tijdens een toespraak hekelde zij de invloed van de Israëllobby American Israel Public Affairs Committee AIPAC op het Amerikaanse buitenlandse beleid.

Hoewel haar uitspraak heel duidelijk was werden haar woorden onmiddellijk verdraaid door talrijke Republikeinse én Democratische parlementsleden in Congres en Senaat en werd ze beschuldigd van antisemitisme. De Amerikaanse media namen die beschuldigingen gretig over. Republikeinen eisen haar verwijdering uit de Commissie Buitenlandse Zaken van het parlement en meerdere Democraten sloten zich daar bij aan.Ilhan Omar (Public Domain)

Zij namen vervolgens het initiatief om een resolutie in te dienen die antisemitisme zou veroordelen op basis van een definitie die uitspraken over Israël als dusdanig zou veroordelen. Aanvankelijk leek of Ilhan Omar er alleen voor stond. Alleen Rashida Tlaib, de andere verkozen moslimvrouw, en Alexandra Ocasio-Cortez schaarden zich onmiddellijk achter haar en verwierpen de beschuldiging van antisemitisme. 

Het tij blijkt zich echter te keren. Een aantal van haar Democratische collega’s wijzen er op dat zij wordt geviseerd als vrouw van kleur, terwijl andere Democratische politici racistische opmerkingen hebben gemaakt, zonder dat daar enige reactie op kwam. Democratisch Congreslid Steny Hoyer, de nummer twee van de parlementaire fractie, verklaarde dat een resolutie wordt uitgesteld en dat nog geen datum voor stemming is gepland. Zij wijzen er ook op dat hun Democratische collega’s nooit hebben opgetreden tegen de meerdere antisemitische uitspraken van president Trump tijdens de verkiezingscampagne van 2016.

Bovendien hebben talrijke Joods-Amerikaanse en andere Joodse persoonlijkheden openlijk hun steun betuig aan Ilhan Omar, waaronder Naomi Klein en Ilan Pappé. Zij ondertekenden een korte open brief met deze tekst (zie de Engelse tekst van de open brief op de website jewswithilhan.org en Mint Press News):

#WeStandWithIlhan

“Wij zijn Joden die achter volksvertegenwoordiger Ilhan Omar staan. Zij werd vals beschuldigd van antisemitisme sinds haar tweet waarin ze stelt dat Republikeinse bedreigingen tegen haar en tegen volksvertegenwoordiger Rashida Tlaib voor hun kritiek op Israël alleen maar over geld zouden gaan. Zij tweette: “It’s all about the benjamins, baby”. Toen men haar vroeg wie dan wel de leden van het Congres betaalt om ‘pro-Israël’ te zijn, antwoordde Omar: “AIPAC!”.”

(een ‘benjamin’ is een biljet van 100 dollar met de beeltenis van Benjamin Franklin, Benjamin is echter ook een Joodse voornaam én de voornaam van eerste minister van Israël Benjamin Netanyahu, nvdr)

“Er is absoluut niets antisemitisch aan het verwijzen naar de giftige rol die het American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) speelt, een organisatie die elk jaar miljoen spendeert om Amerikaanse politieke steun te verzamelen voor Israëlische agressie en militarisme tegen het Palestijnse volk. Zoals de afdeling New York City van de organisatie Jewish Voice for Peace samenvatte: “Correct omschrijven hoe de Israëllobby in dit land werkt is niet antisemitisch. De onophoudelijke campagne tegen Ilhan Omar is racisme en islamofobie in actie.”

Men kan niet ontkennen dat de Amerikaanse politiek door geld wordt beheerst en dat machtige lobby’s van de National Rifle Association tot de lobby van de fossiele brandstoffen een destructieve, antidemocratische rol spelen in ons politiek systeem, en geld rondstrooien voor invloed op het wetgevend werk. De pro-Israëllobby heeft een buitenmaatse rol gespeeld in de productie van bijna unaniem parlementaire steun voor Israël. Deze lobby heeft een nationale campagne georganiseerd om Palestijns activisme op universiteitscampussen te onderdrukken, heeft van het wetsvoorstel Israël Anti-Boycott Act een wetgevende prioriteit gemaakt. Reeds tientallen jaren pocht deze organisatie over zijn macht om politieke carrières te maken en te breken. Die werkelijkheid aangeven is niet antisemitisch.”

“Echt antisemitisme en de wildgroei van witte suprematie zijn inderdaad redenen van toenemende bezorgdheid in het Amerika van Donald Trump. Omar en Tlaib, de twee eerste vrouwelijke Congresleden in de geschiedenis van dit land, zijn geen deel van de afzichtelijke toename van witte suprematie. Integendeel, zij zijn deel van de bewegingen die hiermee de confrontatie willen aangaan. Daarvoor, én voor hun moedige steun voor de Boycott Divestment and Sanctions campagne, worden zij besmeurd door een racistisch en islamofoob koor, waar ook de leiding van de Democraten in het Congres deel van uitmaakt.”

“Zo lang de staat Israël er mee doorgaat het Palestijnse volk militair te bezetten, economisch te wurgen en onophoudelijk onteigent, en zolang ze dit doet met de volledige steun van de regering van de VS, moeten wij ons uitspreken tegen deze misdaden. Wij danken Ilhan Omar voor hun moed om het parlementair taboe te doorbreken tegen kritiek op Israël. Als Joden met een lange traditie van sociale rechtvaardigheid en antiracisme worden wij niet vertegenwoordigd door AIPAC. #WeStandWithIlhan.”

De volledige en nog toenemende lijst van ondertekenaars vind je op de website jewswithilhan.org. Vertaling Lode Vanoost. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!