De enorme graanvelden in het westen van Oekraïne waren tot voor kort van de overheid en worden nu door de regering in Kiev voor spotprijzen aangeboden aan giganten als Monsanto (kpl.net.ua)

Monsanto koloniseert Oekraïne met steun van de EU

Er zijn veel facetten aan het conflict in Oekraïne die door de meeste media over het hoofd gezien zijn. De rol die Westerse biotechbedrijven spelen is maar één van die facetten.

zondag 18 januari 2015 12:56
Spread the love

Met de hulp van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt, naast het aan de gang zijnde conflict, door de biotechindustrie nog een
andere oorlog uitgevochten.

Er bestaat niet de minste twijfel over dat het verloop van dat andere conflict innig verbonden is met de belangen van bedrijven als Monsanto, Dow, Bayer en andere grote spelers in de sector van de voedselvergiftiging.

Monsanto neemt over

Monsanto heeft een kantoor in Oekraïne. Terwijl dit gegeven niet direct een reden is om hen schuldig aan misdaden te verklaren, is het toch ook niet zonder belang. Het is
wel vergelijkbaar met de gewoonte van het Amerikaanse leger om basissen te installeren in regio’s of landen waar de VS hun politieke controle willen vergroten. De opening van het Monsanto-kantoor viel samen met het inpalmen van gronden, bovendien gefinancierd met leningen van het IMF en de Wereldbank aan één van de meest gehate concerns ter wereld, dat alles om de ‘biotech takeover’ te ondersteunen.

Voordien was het privébezit van land in Oekraïne verboden. Gelukkig voor Monsanto werd dit verbod net op tijd opgeheven, zodat het zijn gang kon gaan.

Daar kwam bij dat met wat politiek gemanoeuvreer door het IMF een lening van 14,7 miljard euro aan Oekraïne werd verstrekt, op voorwaarde dat het land zich openstelde voor de biotechteelt en de aankoop van giftige gewassen en chemicaliën van Monsanto, om aldus één van de meest natuurlijke landbouwgronden van Europa te
verwoesten.  Het bedrijf John Deere, de fabrikant van landbouwwerktuigen heeft, samen met de producenten Dupont en Monsanto de champagnekurken laten knallen.

Graanschuur van Europa

Onder het mom van ‘steun’ werd beslag gelegd op de enorme landbouwrijkdommen van Oekraïne. Oekraïne is in de wereld de derde grootste exporteur van maïs en de vijfde grootste exporteur van graan. Oekraïne beschikt over diepe, rijke, donkere grond waar bijna alles groeit en dit potentieel om in grote hoeveelheden genetisch gemanipuleerd graan te produceren, zoog de biotechindustrie als een magneet naar zich toe.

Zoals te lezen stond in The Ecologist, die The Oakland Institute citeert: “Alhoewel volgens de Oekraïense wet het gebruik van GGO’s in de landbouw niet is toegestaan, is in artikel 404 van het associatieverdrag met de EU, een clausule te vinden, die veelal onopgemerkt is gebleven. Deze clausule bepaalt onder andere dat beide partijen zullen samenwerken om het gebruik van biotechnologie te bevorderen.”

“Zonder twijfel beantwoordt deze bepaling aan de verwachtingen van de biotechindustrie. Michael Cox, directeur onderzoek van de investeringsbank Piper Jaffray liet optekenen dat Oekraïne, en bij uitbreiding Oost-Europa, tot de meest beloftevolle groeimarkten behoorden, zowel voor werktuigengigant John Deere als voor de zaadproducten Monsanto en DuPont’”.

Oekraïne was de graanschuur van Europa en zal nu, als een deel van bio-oorlogsvoering, grote hoeveelheden grond zien verloren gaan, net zoals dat in de VS is gebeurd, door
de teloorgang ten gevolge van overvloedig gebruik van herbiciden, de uitputting van de gronden en in het algemeen het verwoesten van een perfect ecosysteem.

Waar de gezanten van de VS-regering op uit zijn, is natuurlijk de overname van Oekraïne voor biotechnische doeleinden (dit is slechts één van hun doeleinden, een ander behelst het in stand houden van een falend duister banksysteem, dat ook door Rusland werd afgewezen in het kader van zijn nieuwe samenwerking met de BRICS-landen en zijn eigen betaalsysteem naast SWIFT). De gelijkenis met het streefdoel van de biotechindustrie om Hawaïaanse eilanden en gronden in Afrika in te palmen, is opvallend.

De oorlog in Oekraïne bevat vele elementen en invalshoeken die niet zichtbaar zijn voor de publieke opinie. Je kan er zeker van zijn dat de biotechnische
industrie daar voor een belangrijk deel mee tussen zit.

© 2015 Natural Society

Christina Sarich is redacteur bij de Amerikaanse organisatie Natural Society die zich inzet voor gezonde voeding. Het artikel What They’re Not Telling You About Monsanto’s Role in Ukraine werd vertaald door Agnes Hollanders. Deze vertaling kan worden overgenomen voor niet-commerciële doeleinden en met weblink naar deze vertaling en naar het origineel.

Zie ook Monsanto and Ukraine: GM Food and the Return of Hill & Knowlton

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!