Opstand tegen Frankrijk, clusterbommen, stoute Chinezen en roffelende trommen...
Mediakritiek, Tegendraads leesvoer -

Kroniek van een aangekondigde opstand tegen Frankrijk, oorlog VS-China? En meer

Opstand West-Afrika tegen Frankrijk, een al jaren een tikkende tijdbom. Oud Europa en Frankrijk staan in Niger, Burkina Faso en Mali voor rechtbank van Afrikaanse publieke opinie. De echte redenen voor de oorlog van de VS tegen China. Clusterbommen in Kosovo 24 jaar later. Vlaamsche gezangen van 'eigen bodem'. Tegendraads serum tegen dagelijkse desinformatie.

vrijdag 11 augustus 2023 14:23
Spread the love

 

ECOWAS-lidstaten. Map: workers.org

Glen Ford (1949-2021) was een van de oprichters van Black Agenda Report, een vredesbeweging die het beleid van de VS bekijkt vanuit de lens van progressieve African-Americans. In 2015 voorspelde hij dat de Franse neokoloniale wurggreep op West-Afrika niet anders kan dan ooit gewelddadig ontploffen. In dit interview van 2015 legde hij uit waarom. Zijn analyse wordt acht jaar later volledig bevestigd in Niger, Burkina Faso en Mali.

 

Uraniummijn Arlit, Niger. Foto: David François/CC BY-SA 3:0

Geraldina Colotti is journaliste bij de Italiaanse krant Il Manifesto. Volgens haar staat ‘oud Europa’ in het algemeen en Frankrijk in het bijzonder voor de rechtbank van de internationale opinie in Niger. Zestig jaar na hun nominale onafhankelijkheid moeten de West-Afrikaanse ex-kolonies nog steeds hun grondstoffen voor een appel en een ei overdragen aan hun ex-kolonisator, die tevens de munt van deze landen bestuurt vanuit Parijs. Een tijdbom die ooit eens moest afgaan… (je kan ook de Spaanse versie lezen)

 

 

 

De onvolprezen documentairefilmer en onafhankelijk onderzoeksjournalist John Pilger publiceerde in 2016 zijn film The Coming War on China? (titel mét vraagteken) (video 1:52:53, Engelse ondertitels), waarin hij uitlegt dat de VS reeds sinds 2012 hun vizier hebben gericht op een militaire confrontatie met China. De echte reden, los van het gebazel over mensenrechten in onze mainstream media? China wordt onvermijdelijk de grootste economie ter wereld, bovendien met een regering die niet naar de pijpen van Washington danst. Onaanvaardbaar. Daarom dus…

 

 

Britse reclame voor clusterbommen. Foto: DCUK

Oekraïne kreeg recent clusterbommen van de oude afgedankte voorraden die de VS nog liggen hadden. Hoe efficiënt die wapens zijn blijkt uit de situatie van de landen waar ze ooit al werden ingezet. In Laos worden nog steeds VS-bommen in de bodem ontmijnt van de oorlog in de jaren 1970.

Dichter bij huis en minder lang geleden wierpen NAVO-troepen – vooral Britse troepen –  clusterbommen af in Kosovo, ‘om de Albanese bevolking te bevrijden’. Die bevrijde bevolking ondervindt nog dagelijks de gruwelijke gevolgen.  Een reportage van Declassified UK.

 

“Onze grijze kolonnen marcheren, niets dat ons kan deren, VNJ houzee”. Foto: AFF

Als afsluiter een bericht van ‘eigen bodem’, een bodem die door sommige krachten griezelig eng wordt ingevuld. Tijdens de IJzerwake van 27 augustus komt Dries Van Langenhove zijn eigen-volk-eerst-gif spuien.

De Kameraadschapsavond de avond ervoor gaat niet door. Er zal niet gezongen ende gedanst worden. Antifascista Siempre bekeek de zangbundel die als leidraad moest dienen. Daarin pareltjes als Hier het VNJ, Kom in ‘t gelid, Zit neder in de ronde, Wij stichten brand, Taai als het leder en hard als het staal

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!