De Boliviaanse president Luis Arce spreekt de menigte toe op Plaza
Peoples Dispatch,

Het Boliviaanse volk hield een nieuwe staatsgreep tegen

Het volk reageerde massaal nadat militaire troepen het centrum van La Paz bezetten en het regeringspaleis hadden omsingeld.

vrijdag 28 juni 2024 16:05
Spread the love

 

De Boliviaanse president Luis Arce sprak het Boliviaanse volk toe op de vooravond van woensdag 26 juni om te verklaren dat de militaire couppoging was mislukt.

Op de middag hadden honderden militairen zich op bevel van generaal Juan Zúñiga gemobiliseerd in het centrum van La Paz en omsingelden ze het Quemado Paleis (het regeringspaleis) tijdens een ministeriële vergadering. Ze beukten de voordeur van het paleis open met een tank en probeerden met geweld binnen te komen.

“Niemand kan ons onze democratie afnemen!”

Zúñiga kondigde toen aan dat zijn troepen naar de gevangenis zouden gaan om Bolivia’s “politieke gevangenen” te bevrijden, waaronder Jeanine Áñez en Luis Fernando Camacho die gevangen zitten vanwege hun betrokkenheid bij de coup tegen Evo Morales in 2019. Áñez schreef later op X dat ze de poging van de militairen om de grondwettelijke orde te vernietigen afwees en dat “MAS met Arce en Evo moet vertrekken via de stembus in 2025. Bolivianen zullen de democratie verdedigen”.

Voormalig Boliviaans president Evo Morales reageerde onmiddellijk en riep het Boliviaanse volk op zich te mobiliseren ter verdediging van de democratie. De Boliviaanse minister van Buitenlandse Zaken, Celinda Sosa, zei in een videoboodschap: “De Plurinationale Staat Bolivia klaagt bij de internationale gemeenschap de onregelmatige mobilisaties van sommige eenheden van het Boliviaanse leger aan. Ze vormen een aanval op de democratie, de vrede en de veiligheid van het land. We roepen de internationale gemeenschap en de Boliviaanse bevolking op om ervoor te zorgen dat de democratische waarden worden gerespecteerd.”

Terwijl de troepen probeerden het paleis te bestormen, trokken honderden Bolivianen de straat op om te eisen dat de democratie wordt gerespecteerd en het leger zich terugtrekt. Deze protesten met leden van massaorganisaties, vakbonden en de bevolking in het algemeen, werden hardhandig neergeslagen door de militaire politie, die lukraak traangas afschoot en de toegang tot de Plaza Murillo (voor het presidentieel paleis) blokkeerde.

“De onregelmatige mobilisaties van sommige eenheden van het Boliviaanse leger vormen een aanval op de democratie, de vrede en de veiligheid van het land”

De Boliviaanse Centrale van Arbeiders (COB), die meer dan 2 miljoen arbeiders vertegenwoordigt, kondigde een algemene staking voor onbepaalde tijd af en “de mobilisatie van alle sociale en vakbondsorganisaties naar de stad La Paz om de grondwettelijke orde en onze wettelijk ingestelde regering in Bolivia te verdedigen en te herstellen.”

Na een uur van militaire omsingeling van het Paleis, hield de Boliviaanse president Luis Arce een persconferentie om José Sánchez te benoemen tot de nieuwe militaire bevelhebber die Zúñiga moet vervangen. Sánchez beval dan de militairen die in het centrum waren geconcentreerd, terug te keren naar hun kazernes om bloedvergieten onder het Boliviaanse volk te voorkomen en bevestigde dat hij de wettelijke en grondwettelijke regering van Luis Arce steunde.

Er is ook een video opgedoken waarin Arce met Zúñiga in het paleis de confrontatie aangaat en hem in zeer duidelijke termen vertelt dat hij moet aftreden en de democratie moet respecteren.

“Vergis u niet, generaal”: @LuchoXBolivia’s harde confrontatie met de couppleggende Generaal

Kort na de verklaring van Arce en Sánchez begonnen de tanks die aanvankelijk het plein hadden afgezet en het paleis hadden omsingeld zich terug te trekken en duizenden mensen stroomden de zone in om hun afwijzing van de couppoging en hun steun aan Arce te bevestigen. “Arce je bent niet alleen! Lang leve de democratie!”, scandeerden ze.

De couppoging in Bolivia werd internationaal verworpen. Politieke leiders in heel Latijns-Amerika en het Caribisch gebied verwierpen de poging van een deel van het leger om de Boliviaanse democratie te ondermijnen en vierden de snelle mislukking van de poging.

Velen benadrukten dat dit slechts vijf jaar na de staatsgreep gebeurde die Evo Morales uit zijn ambt ontzette en de ‘de facto’ (nooit verkozen) leider Jeanine Áñez installeerde. Na een jaar van verzet en gewelddadige onderdrukking van protesten tegen de staatsgreep, herstelde het Boliviaanse volk de democratie en verkoos Luis Arce als president.

Xiomara Castro, de president van Honduras en interim-voorzitter van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC), riep alle presidenten van de CELAC-landen op om “het fascisme dat vandaag de democratie in Bolivia bedreigt te veroordelen en te eisen dat de burgerlijke macht en de grondwet worden gerespecteerd”.

De Internationale Volksvergadering (IPA) schreef in een verklaring: “Het heldhaftige Boliviaanse volk heeft de staatsgreep met succes neergeslagen! De volksbewegingen zijn gemobiliseerd om de democratische regering van president Luis Arce te verdedigen. We zullen altijd achter democratie en soevereiniteit staan – vandaag zagen we het Boliviaanse volk in opstand komen tegen de Boliviaanse elites en de pogingen van hun meesters in de VS om het land te destabiliseren.”

COB en andere organisaties in Bolivia hebben de overwinning van het volk gevierd, maar riepen ook het Boliviaanse volk en de internationale gemeenschap op om waakzaam te blijven en alert te blijven tegen verdere couppogingen.

 

Dit artikel verscheen eerder op Peoples Dispatch. De vertaling is van Toon Danhieux.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!