Foto: printscreen Firstpost
and

Senegal staat in brand

Het volk van Senegal is massaal in opstand gekomen tegen de manoeuvres van Macky Sall om de Frans-Afrikaanse overheersing te handhaven.

woensdag 21 februari 2024 16:49
Spread the love

 

Sinds de aankondiging van het uitstel van de presidentsverkiezingen, waren er spontane demonstraties met duizenden mensen in alle grote steden van Senegal. Ze werden hardhandig neergeslagen met traangasgranaten, gevolgd door het opwerpen van barricades en wegversperringen.

Ondanks het verbod op demonstraties waren er op dinsdag en donderdag opnieuw betogingen, met net zo’n grote opkomst en net zo’n hardhandig optreden. Sinds het begin van de confrontaties zijn er al drie doden gevallen en veel mensen raakten gewond.

De Senegalese regering blijft oproepen tot “dialoog”, alsof ze niet verantwoordelijk is voor de huidige impasse. Die “nationale dialoog” is vergelijkbaar met de logica van de “brandweerman-pyromaan” die beweert het vuur te blussen dat hij zelf heeft aangestoken.

“We moeten om de tafel gaan zitten en praten”, zei regeringswoordvoerder, Abdou Karim Fofana, “nu de president van de Republiek heeft een oproep gedaan voor verzoening, exclusiviteit en transparantie bij de verkiezingen”.

We hebben hier te maken met een institutionele staatsgreep die Senegal in een avontuur en onzekerheid stort

Dit voorstel wordt terecht gezien als een provocatie, omdat het komt van Macky Sall, nadat hij zich kandidaat had gesteld voor een derde termijn, waarvan hij moest afzien door de massale mobilisatie van het Senegalese volk, na een gerechtelijke saga om de populaire kandidaat Ousmane Sonko uit te schakelen, na de mislukte poging dat de huidige president zichzelf zou opvolgen en na de aankondiging van het uitstel van de presidentsverkiezingen.

De kers op de taart van de provocatie is dat het uitstel, niet zes maanden, zoals eerst aangekondigd, maar tien maanden zal duren. Vóór de stemming in het parlement over dit voorstel waren veel parlementsleden van de oppositie door de gendarmes uit de zaal verwijderd.

We hebben hier te maken met een institutionele staatsgreep die Senegal in een avontuur en onzekerheid stort. Zowel in Senegal als elders levert Françafrique dezelfde volksvijandige resultaten op. Meer dan ooit moeten we het Senegalese volk en zijn democratische strijd steunen.

 

Lees ook: Zelfs in bondgenoot Senegal redt Frankrijk het niet zonder gesjoemel en corruptie

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!