Foto: Cuba MinRex

Belangrijk akkoord tussen Cuba en de EU

De VS-blokkade tegen Cuba treft niet alleen het Cubaanse volk, maar ook de burgers en economische belangen van andere landen, waaronder heel wat landen van de EU. In het kader daarvan bereikten Cuba en de EU een belangrijk akkoord.

donderdag 2 mei 2024 11:43
Spread the love

 

Het is geweten dat de economische blokkade van de VS tegen Cuba de langste is uit de wereldgeschiedenis. Minder geweten is dat de VS ook andere landen sancties kan opleggen als ze economische relaties aanknopen of onderhouden met Cuba.

Door dit extraterritoriaal karakter treft de VS-blokkade daarom niet alleen het Cubaanse volk, maar ook de burgers en economische belangen van andere landen. Dat is ook het geval voor heel wat landen van de EU. Zo betaalde de bank BNP Paribas Fortis tien jaar geleden een monsterboete van bijna 9 miljard dollar voor onder andere financiële transacties met Cuba.

Op 24 april 2024 vond in Brussel de vierde ronde plaats van de Dialoog tussen Cuba en de Europese Unie over Unilaterale Coërcitieve Maatregelen, beter bekend als de VS-blokkade tegen het eiland. De dialoog werd gekenmerkt door een positieve, respectvolle sfeer, wat heeft geleid tot belangrijke vooruitgang in de aanpak van de negatieve internationale gevolgen van deze blokkade.

Bijzondere aandacht ging ook naar de recente toevoeging van Cuba aan de lijst van landen die volgens het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken terrorisme ondersteunen. Dat heeft onder meer als gevolg dat Cuba uitgesloten wordt van de normale internationale financiële mechanismen. Cuba wijst erop dat de plaatsing van het eiland op de lijst arbitrair en ongegrond is.

De EU herhaalde haar unanieme steun voor de jaarlijkse VN-resolutie, op initiatief van Cuba, die oproept tot opheffing van de blokkade. Beide partijen bespraken ook concrete maatregelen om hun onderlinge relaties te beschermen, waaronder ervaringen met juridische procedures onder de Helms-Burton-wet.

Via de Helms-Burton-wet van 1996, die deel uitmaakt van de wetgeving rondom de blokkade, kan de VS-sancties opleggen aan andere landen indien deze economische relaties hebben met Cuba. Er werd overeengekomen om een technische uitwisseling te organiseren tussen experts van beide partijen over de extraterritoriale effecten van deze wet.

De VS-blokkade treft door haar extraterritoriale aard niet alleen het Cubaanse volk, maar ook de burgers en economische belangen van de EU

Daarnaast werd besloten gezamenlijk mogelijke mechanismen te verkennen om handel, investeringen en samenwerking te bevorderen en de belangen van beide partijen te beschermen. Verder werd afgesproken om een voortdurende dialoog te voeren in multilaterale fora waar kwesties met betrekking tot unilaterale coërcitieve maatregelen worden besproken.

Het doel is ook om specifieke uitwisselingen te organiseren over innovatieve benaderingen en samenwerkingsacties tussen de EU en Cuba ter bevordering van economische diversificatie en ontwikkeling.

Als resultaat van deze dialoog werden vier concrete acties overeengekomen, gericht op het tegengaan van de gevolgen van unilaterale sancties. Dit omvat onder andere het organiseren van technische uitwisselingen, het verkennen van samenwerkingsmechanismen, het voeren van voortdurende dialoog en het bevorderen van innovatieve samenwerkingsinitiatieven.

De resultaten zijn een stap in de richting van de consolidatie van de overeenkomst inzake politieke dialoog en samenwerking tussen Cuba, de EU en haar lidstaten. De positieve uitkomst van de gesprekken is extra belangrijk op een ogenblik waarop het eiland door een cumulatie van verscherpte VS-blokkade, wereldwijde economische crisis en slechts traag op gang komend toerisme na de pandemie, het economisch zeer moeilijk heeft. Ze opent mogelijkheden om de internationale economische relaties van het eiland te laten groeien. Dat bezorgt de Cubaanse bevolking wat ademruimte.

 

Lees ook: Waarom Israël niet en Cuba wel keihard gestraft wordt

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!