Foto: pxhere & U.S. Army V Corps
Analyse -

Waarom Israël niet en Cuba wel keihard gestraft wordt

Sommigen geloven en anderen verkondigen graag dat internationale politiek gebaseerd is op waarden en goede bedoelingen. De wijze waarop Israël en Cuba behandeld worden maakt brandhout van dat geloof.

vrijdag 5 april 2024 16:29
Spread the love

 

Kan iemand nog volgen? Cuba, een land dat niemand kwaad doet en wereldwijd meer dokters uitstuurt dan de Wereldgezondheidsorganisatie, wordt al meer dan zestig jaar keihard gesanctioneerd.

De apartheidsstaat Israël daarentegen voltrekt voor onze ogen een genocide, maar toch wordt geen enkele economische sanctie tegen het land uitgevaardigd. Integendeel, het krijgt miljarden dollars steun en massa’s zware wapens om zijn slachtpartijen te kunnen waarmaken.

Wat zijn de redenen voor dit dubbel schandaal?

Voorbeeldfunctie afstraffen

Ondanks het illegaal karakter ervan vormt de economische, commerciële en financiële blokkade van Cuba het centrale onderdeel van het VS beleid ten aanzien van het eiland sinds de overwinning van de revolutie in 1959. Het was ontoelaatbaar dat er op amper 180 km van de VS een land een progressieve koers zou varen. Bovendien zou dat andere landen kunnen aanzetten om dit voorbeeld te volgen. Daarom moest deze revolutie in de kiem gesmoord worden.

Ontmoeting in de VS tussen Fidel Castro en vice president Nixon op 19 april 1959. Foto: Cubaanse overheid

Volgens een memo in 1960 van het ministerie van Buitenlandse Zaken moesten “alle mogelijke middelen onmiddellijk aangewend worden om het economische leven van Cuba te verzwakken. Daarom stelde de regering-Eisenhower een embargo in dat later zou uitlopen op een economische blokkade (waarbij ook derde landen onder druk worden gezet om hun economische relaties met Cuba te staken).

Het eerste doel van de economische sancties was de revolutie ten val te brengen en als dat niet lukte, het land zoveel mogelijk pijn doen zodat het Cubaans socialisme geen voorbeeld zou zijn voor andere landen.

Met vallen en opstaan is Cuba erin geslaagd een ander maatschappijproject uit te bouwen waarin niet de winst, maar de sociale, intellectuele en culturele ontwikkeling van de bevolking centraal staat. Ondanks de zware economische sancties haalt Cuba op het vlak van levensverwachting, kindersterfte, onderwijsniveau, enz. een score rond het gemiddelde van de OESO, de club van rijke landen.

Foto: Unsere Zeit

Die hoge sociale score realiseert Cuba met een inkomen per inwoner dat acht maal zo laag is als dat van de VS. Als Cuba dat al kan met zo weinig middelen en ondanks de blokkade, tot welke realisaties zou de VS dan al niet in staat zijn?

Langste en meest uitgebreide economische blokkade uit de geschiedenis

De regering van de VS verklaart zelf dat de blokkade tegen Cuba “een van de meest uitgebreide sancties van de VS tegen welk land dan ook is”. Onder Trump werd de economische sancties aanzienlijk verscherpt, en Biden heeft dat regime zo goed als integraal behouden met desastreuze gevolgen. Er is een tekort ontstaan aan voedsel, medicijnen en energie.

De blokkade tegen Cuba is “een van de meest uitgebreide sancties van de VS tegen welk land dan ook”

s

Door het extraterritoriale karakter van de blokkade is het voor Europese bedrijven of financiële instellingen onmogelijk of riskant om met Cuba economische relaties aan te knopen. Dit is een flagrante schending van het internationaal recht en een aantasting van de Europese soevereiniteit. Maar de EU ondergaat deze verknechting en maakt zich daardoor in de feiten medeplichtig aan het sanctieregime van de VS.

De EU ondergaat deze verknechting en maakt zich daardoor in de feiten medeplichtig aan het sanctieregime van de VS

In november vorig jaar heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de VS-blokkade tegen Cuba voor het dertigste jaar op rij veroordeeld met een overweldigende meerderheid. 185 landen stemden voor, het enige land dat samen met de VS weigerde om de blokkade te veroordelen was … Israël.

Het is daarom interessant om dat land en zijn relatie met de VS onder de loep te nemen.

Een van de meest destructieve militaire campagnes uit de geschiedenis

Terwijl Cuba al meer dan zestig jaar in het vizier ligt van de VS en getroffen wordt door de langstdurende economische blokkade uit de geschiedenis, kan de Joodse staat zich zowat alles permitteren.

Volgens experts is de militaire campagne in Gaza “een van de dodelijkste en meest destructieve in de recente geschiedenis”. Op industriële schaal worden burgers gedood en volledige wijken platgelegd. In iets meer dan vier maanden zijn in Gaza meer kinderen omgekomen dan in vier jaar oorlog over heel de wereld. Eenzelfde record geldt voor het gedode aantal journalisten.

Naast deze vernietigende ‘tapijtbombardementen’ hongert Israël de Palestijnse burgers opzettelijk uit, aldus een topexpert van de VN.

Foto: Printscreen Geopolitical Economy

In januari oordeelde het Internationale Gerechtshof (ICJ) van de VN in Den Haag dat er in elk geval voldoende bewijs is om Israël te onderzoeken op beschuldiging van genocide. Voor Francesca Albanese, de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in de bezette gebieden, is de “drempel die wijst op het plegen van de misdaad van genocide overschreden”.

Racisme en militarisme

Deze massaslachting is geen exces, maar de uitloper en misschien wel de voltooiing van de oude zionistische droom om te heersen over de regio van “de zee tot de Jordaan”, zoals het in het handvest van de partij van Netanyahu staat. Deze zionistische droom waarmaken kan alleen maar op basis van racisme en militarisme.

x

Met recht en reden wordt Israël ‘de meest racistische staat van de wereld’ genoemd. Het ontstaan van de Joodse staat in 1948 ging gepaard met een massaslachting en een etnische zuivering van ongeveer de helft van de Palestijnse bevolking. Van dan af streefde de Israëlische staat naar een zo klein mogelijk aantal Palestijnen in een zo groot mogelijk geannexeerd gebied.

De zionistische droom waarmaken kan alleen maar op basis van racisme en militarisme

Door de zesdaagse oorlog van 1967 verviervoudigde Israël zijn gebied en van dan af begon de actieve kolonisatie van de Westelijke Jordaanoever, waar de Palestijnen worden vernederd, belaagd en beroofd. Niet voor niets benoemde Amnesty International Israël als een Apartheidsstaat.

Israël is wellicht ook de meest militaristische staat ter wereld. Na Qatar geeft Israël per inwoner het meest uit aan oorlogsproductie. De burgermaatschappij is volledig doordrongen van soldaten en militaire installaties.

Vrouwelijke tankinstructeurs van het Israëlisch leger. Foto: Israëlisch leger, Flickr / CC BY-SA 3.0 DEED

De militaire industrie behoort tot de meest geavanceerde van de wereld. Dat is mede het gevolg van de kolonisatiepolitiek en de regelmatige militaire oorlogen tegen Gaza. De Palestijnen vormen een prima oefenterrein voor de veiligheidsindustrie. Op hen worden de laatste veiligheidsnufjes of nieuwste aanvalstechnieken uitgetest. De wapen zijn m.a.w. ‘battle proven’. De oorlogen in Gaza zijn uitstekende ‘praktijkoefeningen’ voor de nieuwste wapens en drones van het Israëlisch militair industrieel complex.

De oorlogen in Gaza zijn uitstekende ‘praktijkoefeningen’ voor de nieuwste wapens en drones van het Israëlisch militair industrieel complex

Wapens zijn een belangrijk exportproduct en in het verleden heeft Israël wapens geleverd aan bedenkelijke regimes. Zo verkocht het (nucleaire) wapens aan de Zuid-Afrikaanse apartheidsregering in 1975, leverde napalm in de jaren tachtig aan de dictatuur van El Salvador. Tijdens de genocide van Rwanda werden Israëlische kogels, geweren en granaten gebruikt.

Naast wapenuitvoer heeft Israël ook steun verleend aan een hele reeks rechtse regimes en militaire dictaturen. Het Israëlische leger stelde zijn opgedane ervaring en expertise ter beschikking aan de meest brutale regimes van dat moment.[1]

Tijdens de burgeroorlog in Syrië werkte Israël samen met jihadstrijders van zowel Al-Qaeda als IS. Zij konden o.a. rekenen op medische behandeling in Israël.

Waarom dikke vriendjes

Op basis van al die smeerlapperij zou je mogen verwachten dat de VS en het Westen zo’n land als een pariastaat zouden behandelen. Het tegendeel is waar. Sinds zijn oprichting is Israël de grootste ontvanger van Amerikaanse buitenlandse hulp. Het ontving in totaal ongeveer 300 miljard dollar economische en militaire hulp. Door de uiterst gulle steun van Washington is Israël in elk geval met kop en schouder de sterkste militaire macht van de regio geworden.

Zelfs een genocide en de ene oorlogsmisdaad na de andere houdt de geldstroom niet tegen. Integendeel, naar aanleiding van de oorlog tegen Gaza heeft het Witte Huis een gigantisch hulppakket ter waarde 14,5 miljard dollar goedgekeurd.

Biden en Netanyahu. Foto: VS-ambassade Tel Aviv, Wikimedia Commons / CC BY 2.0 DEED 

Als de VS al politieke druk uitoefent op Israël, bijvoorbeeld om meer humanitaire hulp toe te laten, dan is dat voor Biden enkel uit puur electorale overwegingen en om zoveel mogelijk zijn gezicht te redden t.a.v. de publieke wereldopinie.

Door de uiterst gulle steun van Washington is Israël met kop en schouder de sterkste militaire macht van de regio geworden

Ook met Europa zijn de banden stevig. Op economisch vlak heeft Israël een associatieovereenkomst met de Europese Unie, die meteen ook zijn grootste handelspartner is. De wetenschappelijke samenwerking is eveneens intens en Europa ook belangrijk voor wapenleveringen aan Israël. Bijna een kwart van alle wapens die de Joodse staat invoert zijn afkomstig van Duitsland en Italië. Na de Suez-oorlog van 1956 heeft Frankrijk nucleaire assistentie verleent aan Israël, waardoor het kon
uitgroeien tot een atoommacht.

Na de moord op 224 humanitaire hulpverleners, minstens 93 journalisten, meer dan 13.000 kinderen en 8.400 vrouwen, en de uithongering van meer dan twee miljoen burgers, is er van sancties vanwege Europa nog steeds geen sprake. Wat voor gruwelijks moet er nog meer gebeuren vooraleer Europa overgaat tot actie?

Vanuit Europese havens blijven wapens vertrekken richting Israël en de zionistische staat mag ongestoord deelnemen aan het eurosongfestival.

Wat voor gruwelijks moet er nog meer gebeuren vooraleer Europa overgaat tot actie?

De vraag dringt zich dan op waarom de VS en het Westen zo’n ‘terreurregime’ onvoorwaardelijk blijven steunen?

De hoofdreden daarvoor hoef je niet ver te zoeken en heeft te maken met de zeer strategische ligging van de Joodse staat. Israël ligt in het Midden Oosten, een regio waar 48 procent van de oliereserves en 40 procent van de gasreserves te vinden zijn. Deze regio verbindt ook Europa met Azië en is cruciaal voor de internationale handel.

Israël kan je beschouwen als een vooruitgeschoven militaire basis van de VS bemand door een zeer betrouwbare partner, die deze strategische regio mee helpt onder controle houden. Sinds zijn ontstaan heeft Israël verschillende oorlogen met succes uitgevochten tegen Arabische buurlanden. Tegen landen of groeperingen die niet in de pas van het Westen lopen, voert het Israëlisch leger geregeld raids of aanvallen uit: Syrië, Irak, Libanon en Iran.

In het verleden kon Washington voor zijn geopolitieke agenda in deze regio steunen op drie andere bondgenoten: Iran, Saoedi-Arabië en Turkije. Sinds 1979 is het de steun van Iran kwijt en de laatste jaren varen Saoedi-Arabië en ook Turkije een steeds meer onafhankelijke koers.

De zeer contrasterende behandeling van Cuba en Israël illustreert het moreel failliet van de westerse orde

Daardoor blijft Israël over als de enige en onvervangbare bondgenoot over in deze cruciale regio. Denk eraan dat Israël ook het enige land is met nucleaire wapens in het Midden-Oosten.

Dat verklaart waarom de Joodse staat zich ongeveer alles kan permitteren en dat het nagenoeg totaal straffeloos kan handelen.

Farce

Als je de westerse leiders mag geloven, dan is hun beleid gebaseerd op waarden en goede intenties. In het licht van hoe de VS en Europa Israël en Cuba behandelen, is dat een farce. De zogenaamde “op regels gebaseerde internationale orde” is een rookgordijn om te verdoezelen waar het feitelijk om gaat: platte economische en geostrategische belangen.

De Maleisische premier Anwar Ibrahim windt er geen doekjes om: “De hartverscheurende tragedie die zich in de Gazastrook blijft ontvouwen heeft het egoïstische karakter van de zeer gewaardeerde, veelgeroemde, op regels gebaseerde orde blootgelegd”.

De zeer contrasterende behandeling van Cuba en Israël illustreert het moreel failliet van de westerse orde, een orde die hoe langer hoe minder au sérieux wordt genomen in het globale Zuiden. De Noord-Zuidverhoudingen zijn aan het kantelen, niet alleen economisch maar ook ideologisch. Een nieuw tijdperk dient zich aan.

 

 

Lees ook:

5 zaken die je moet weten over het zionisme en de oorlog tegen Gaza
Blokkade tegen Cuba: VS compleet geïsoleerd

 

Bronnen:

Why does the US support Israel?
US sends Israel 100+ weapons shipments. Most Americans oppose it – but Biden ignores them

 

Note:

[1] Het gaat over Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Costa Rica, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Haïti, Honduras, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru en Venezuela.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!