De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

VRT-vakbond zendt steunboodschap voor Gaza uit tijdens halve finale Songfestival
Mark Cornelis

VRT-vakbond zendt steunboodschap voor Gaza uit tijdens halve finale Songfestival

dinsdag 14 mei 2024 15:49
Spread the love

Forum der Joodse Organisaties noemt actie “verwerpelijk”

Niet de protestactie tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival is “verwerpelijk”, maar wel de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival en vooral de reden en de oorzaak van het protest: de genocide en brutale vernietigingen en moorden in Gaza en de Westelijke Jordaanoever, de decennialange bezetting en kolonisatie van Palestina, de ‘niet uitvoering’ van de desbetreffende VN-resoluties, het vernietigen van ziekenhuizen en het belemmeren om die te bereiken, het uithongeren van vrouwen, mannen, kinderen en ouderen, de schending van mensenrechten, de apartheid, de dreigende inval in Rafah en nog veel meer.

De aanval van Hamas op 7 oktober 2023 (om die uitdrukkelijk te vermelden) was hiertegen een te verwachten ‘verzet en zelfverdediging’ door ‘verzet-strijders’ om hun landgenoten, hun woningen, hun akkers, hun schapen, hun ‘haven en goed’, hun leven te verdedigen. Wat absoluut rechtmatig is! In 1940 heeft België zich terecht ook ‘verzet en verdedigt’ tegen een veel sterkere indringer en bezetter.

Eden Golan, de kandidate voor Israël, stootte in Malmö in Zweden met haar nummer Hurricane door naar de finale van het Eurovisiesongfestival. De socialistische vakbond sluit een nieuwe actie niet uit. Het ‘Forum der Joodse Organisaties’ (FJO) kan hiertegen dan weer eens protesteren en weer eens ‘volstrekt eenzijdig’.

De Verenigde Naties en de Europese Unie en vele landen gaan niet vrij uit in dit Israëlisch-Palestijns conflict door het uitblijven van sancties en decennialang straffeloos geweld en onrecht te laten gebeuren. Soms zogezegd ‘bezorgd’ zijn of zelfs eens ‘afkeuring’ uitspreken is ‘medeplichtig’ zijn aan het gebeuren. De oorzaak van het conflict (de bezetting en kolonisatie van Palestina) moet worden aangepakt en beëindigd. Geen woorden, maar daden! Nu!

Ik besluit met de eerste strofe uit ‘Een lied tegen de Derde Wereldoorlog’ met tekst van Huub Oosterhuis: “Wij die met eigen ogen de aarde zien verscheurd, maar blind en onmeedogend ontkennen wat gebeurt: dat oorlog is geboden en vrede niet mag zijn, dat mensen mensen doden, dat wij die mensen zijn.”

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!