‘Welkom in Europa, terwijl er mensen doodgaan’: Parodie klaagt Eurovision aan voor ‘artwashing Israel’s #Gazagenocide’

De platforms FreePalestineNL (FPNL) en Arts of Resistance (AoR) hebben samen een parodie uitgebracht op Joost Kleins Eurovision-inzending 'Europa-pa'. De titel: 'Europaganda'. Ze klagen hiermee het Songfestival aan voor 'artwashing van Israëls #Gazagenocide' en roepen op het Eurovisie Songfestival te boycotten, op welke manier dan ook.

vrijdag 10 mei 2024 14:27
Spread the love

 

“Welkom in Europa, terwijl er mensen doodgaan, Europa-pa. Propaganda. Welkom in Europa, staat erbij en kijkt naar, Palestina, Europa-pa”, zingen vijf mensen in Amsterdam die Joost Klein imiteren met een blonde pruik, nepsnor, zonnebril en blauw trainingspak. Ondertussen flitsen er kort beelden tussendoor van onder andere Palestijnse solidariteitsprotesten in Europa, F35’s en EU-leiders die elkaar en Netanyahu een hand geven.

Waar Joost Klein met Europa-pa een lofzang op Europa ten gehore brengt, zijn de platforms FreePalestineNL (FPNL) en Arts of Resistance (AoR) een stuk kritischer op het continent: zij wijzen op de medeplichtigheid van EU-leiders aan de huidige genocide in Gaza en laten daarnaast zien dat er desondanks een brede en vreedzame pro-Palestijnse beweging in Europa is die pleit voor een staakt-het-vuren. Daarom hebben ze de krachten gebundeld en samen een parodie op Joost Klein’s Eurovision-inzending Europa-pa gemaakt: Europaganda.

“Aan het einde van de dag, zijn we allemaal mensen. Maar de mens is niet gelijk, achter checkpoints en grenzen. Het is gecompliceerd”, is wat je stiekempjes fluistert. Maar je ziet voor je ogen een genocide ontluiken”, aldus de laatste zinnen van de parodie. Aan het eind verschijnt een zwart beeld met de tekst: “Eurovision, artwashing Israel’s #gazagenocide“. Eurovision wordt hier geschreven met een hart omwikkeld met prikkeldraad en lijkzakken.

‘Wees geen kleine Joost, het is niet te laat om het Eurovisie Songfestival te boycotten, op welke manier dan ook’, roepen FreePalestineNL en AoR hiermee op. ‘Israëls deelname aan Eurovision geeft het land een podium om zichzelf te profileren als leuk, cultureel en vredelievend, terwijl het in feite bedoeld is om hun voortdurende oorlogsmisdaden tegen de Palestijnen te verdoezelen. Met de steun van de EU aan de voortdurende genocide is Europa nu zelf medeplichtig en dat is niet iets om te vieren.’

Daarom ‘is het tijd om Eurovisie te boycotten, het is tijd om onze regeringen verantwoordelijk te houden voor hun medeplichtigheid’, roepen FreePalestineNL en Arts of Resistance op.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!