Sevim Dagdelen. Foto: printscreen Deutscher Bundestag

“De VS controleren de EU vazal, via Oekraïne.”

Onder westerse politieke elites groeit een oorlogshysterie, maar net als Oekraïne is Europa de grote verliezer van deze oorlog. Duits parlementslid Sevim Dagdelen geeft haar ongezouten mening over de Europese houding dit conflict.

dinsdag 27 februari 2024 13:47
Spread the love

 

Sevim Dagdelen is, sinds ze in 2005 parlementslid werd, één van de boegbeelden van de linkse oppositie in Duitsland. Samen met Sahra Wagenknecht en andere parlementsleden stapten ze vorig jaar uit de fractie van Die Linke. De politieke verschillen waren te groot geworden.

Ze richtten Bündnis Sahra Wagenknecht op (BSW). S. Dagdelen sprak over de rol van Europa in het conflict tussen Rusland, Oekraïne met het Engelstalig Chinees dagblad The Global Times.

Sarah Wagenknecht. Foto: Die Linke, Wikimedia Commons

Sevim Dagdelen wijst erop dat bij het begin van het conflict in Oekraïne het Westen duidelijk zijn kaarten op tafel legde. Volgens Annalena Baerbock, Duitse minister van Buitenlandse zaken, is het doel van het Westen om “Rusland te vernietigen” door middel van economische sancties en proxy-oorlogen.

En dat is zeker zo, nu er twee jaar zijn verstreken, merkt Sevim Dagdelen op, sinds 2005 lid van de Duitse Bondsdag- het Parlement.

Het is het doel van het Westen om “Rusland te vernietigen” door middel van economische sancties en proxy-oorlogen.

Dagdelen is lid van de parlementaire commissie Buitenlandse Zaken en maakt deel uit van de links Sahra Wagenknecht Alliantie (Bündnis Sahra Wagenknecht-BSW). Zij heeft van oudsher een beschaafd, onafhankelijk en soeverein Europees beleid gesteund. Een beleid gericht op het handhaven van de vrede, door middel van diplomatie.

Ze uit kritiek op het imperialisme van de VS en de drang naar uitbreiding van de NAVO naar Oost-Europa en Azië.

Oorlogshysterie

De Verenigde Staten exploiteren het conflict tussen Rusland en Oekraïne in hun eigen belang om verder de dominantie in Europa te verwerven. Tegelijkertijd heeft het “gevaarlijke zelfvertrouwen” van de Duitse regering, gecombineerd met de inspanningen van Washington, ertoe bijgedragen dat er nog geen manier is gevonden om het conflict op te lossen. Zo behoort Europa tot de verliezers.

De regering van de VS heeft geen interesse in een staakt-het-vuren of in het vinden van een diplomatieke oplossing. In het artikel wordt ook melding gemaakt van de sabotage van het Vredesakkoord van Istanbul in maart 2022 door Boris Johnson, de toenmalige premier van Groot-Brittannië. Hij handelde op bevel van Washington.

Dagdelen: “Ondertussen neemt de politieke steun onder de gewone Europeanen feitelijk af. Niet in de laatste plaats omdat de sociale kosten van het leveren van wapens en overtollige arsenalen aan Oekraïne blijven stijgen. Maar desondanks groeit er een soort “oorlogshysterie” onder de westerse politieke elites in Duitsland en geheel Europa. Ze blijven praten over oorlog tegen Rusland en roepen op tot herbewapening. Het maakt de verhoudingen extreem gevaarlijk.”

Er groeit een soort oorlogshysterie onder de westerse politieke elites in Duitsland en geheel Europa

“Bovendien worden er nieuwe provocaties georganiseerd tegen de achtergrond van discriminerend beleid van de Russisch spekende bevolking uit de Baltische staten, wat de situatie nog meer explosief maakt. Deze oorlogszuchtige acties gaan hand in hand met de arrogantie en heropleving in Duitsland van het concept om de verdedigingsmacht van Oost-Europa te zijn. Het is vergelijkbaar met wat er aan het einde van de Eerste Wereldoorlog werd gezien”.

“Ondertussen zijn de grootste begunstigden van militaire operaties in Oekraïne Amerikaanse wapenproductiebedrijven en andere Noord-Amerikaanse bedrijven. De Verenigde Staten exploiteren de situatie om verder de overhand te krijgen in Europa en tegelijk hun handelsbalans te vergroten. Hierdoor worden winsten gegenereerd voor hun defensie- en energiebedrijven.”

Europa als roulettespeler

Volgens S. Dagdelen is “Europa de grote verliezer, net als Oekraïne. De situatie wordt steeds gevaarlijker. De Europese politieke elites hebben tot nu toe geen blijk gegeven om hun koers te willen veranderen. En vooral zich te willen onttrekken aan de voogdij van de Verenigde Staten. Ze versterken alleen hun vazalrelatie en zijn zelfs bereid de last van de proxy-oorlog tegen Rusland op zich te nemen.”

Uit gegevens van het Kiel Institute for World Economy blijkt dat verschillende Europese landen en instellingen media januari 2024 al 144 miljard euro aan hulp aan Oekraïne hebben toegezegd. Dit is meer dan het dubbele van de 68 miljard euro die de Verenigde Staten hebben beloofd.

Wat de militaire hulp betreft heeft Washington 42 miljard euro toegezegd. Terwijl het cijfer voor alle Europese landen volgens The Global Times. 62 miljard euro is.

Dagdelen: “Oekraïne is voor de EU een bodemloze put geworden. De EU-leiders hebben onlangs een plan van 50 miljard goedgekeurd om Kiev de komende vier jaar te steunen, deel gefinancierd door militaire leningen. De Europese staatshoofden en regeringsleiders gokken op het winnen van een indirecte oorlog tegen Rusland. Maar dit is een grote vergissing”.

“De NAVO wordt een ernstige bedreiging voor de wereldvrede in de 21e eeuw”

“Naar mijn mening is dit onrealistisch en regelrechte waanzin. De EU gedraagt zich als een roulettespeler, verhoogt de inzet naarmate de verliezen toenemen en kan zomaar op alles tegelijk of op niets wedden. Dit vergroot het risico van het vergrote van de omvang van de oorlog en directe betrokkenheid van het Westen bij dit conflict”.

Dagdelen: “Vandaag voert de NAVO haar grootste militaire oefening sinds de Koude Oorlog uit, met bijzondere aandacht voor Rusland. Deze situatie is ongetwijfeld nog gevaarlijker dan tijdens de Koude Oorlog.”

“De NAVO is een militair bondgenootschap met mondiale ambities. En net zoals de NAVO zich sinds 1994 oostwaarts richting de Russische grenzen heeft verplaatst, probeert het nu zijn aanwezigheid in Azië uit te breiden. De NAVO wordt een ernstige bedreiging voor de wereldvrede in de 21e eeuw”.

Bron: L’Antidiplomatico

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!