Foto: Printscreen RSI
Mediakritiek -

Oekraïne: paus Franciscus countert Europese oorlogskoorts

De paus blijft verrassen, in een recent interview zei hij dat Kiev de moed moet hebben om te onderhandelen over een einde aan de oorlog met Rusland. Hij gaat daarmee regelrecht in tegen de aanwakkerende oorlogskoorts in Europa.

maandag 11 maart 2024 17:41
Spread the love

 

De laatste weken en maanden is Europa in de ban van een ware oorlogskoorts. Al een tijdje geleden gingen er stemmen op om de oorlogsbudgetten zo goed als te verdubbelen. Eerst was er de vraag aan de landen van de NAVO om 2 procent van hun bnp uit te geven aan defensie. Dat is een gigantische meeruitgave van honderden miljarden euro’s.

Maar voor de oorlogsstokers blijkt die enorme toename ondertussen al te weinig. Er is nu zelfs al sprake van 3% van het bnp. Om dat te bekostigen zullen we moeten inleveren op onze pensioenen, uitgaven voor gezondheidszorg of andere sociale dienstverlening. Hier en daar wordt zelfs al het ballonnetje opgelaten om de dienstplicht opnieuw in te voeren.

De laatste weken en maanden is Europa in de ban van een ware oorlogskoorts

Ondertussen gaat de oorlogsopbouw aan het front in Oekraïne gestaag verder en schuiven de grenzen van de oorlogsinspanningen steeds verder op. Zo was er het lek dat Duitsland theoretisch van plan is om zware aanvalsraketten te sturen naar Oekraïne. En dan kwam Macron met het idee om Westerse troepen te sturen naar Oekraïne. Hij wordt daarin bijgetreden door andere regeringsleiders of generaals uit Tsjechië, Slovakije, Nederland en Canada.

Het klinkt als muziek in de oren van het militair industrieel complex, dat zijn winsten en aandelen torenhoog ziet stijgen. De mainstream media doen niets om die oorlogshysterie te counteren, integendeel, ze gooien vaak olie op het vuur. Constant geven ze het woord aan militairen of ‘gemilitariseerde’ academici, maar zelden of nooit zal je er het standpunt van de vredesbeweging kunnen horen.

beeld

Paus Franciscus tapt uit een heel ander vaatje. Vorige week was hij te gast bij RSI, de Italiaanstalige publieke omroep van Zwitserland. In een kort interview deed hij over de oorlog in Oekraïne een aantal opmerkelijke uitspraken. Hieronder enkele fragmenten:

Interviewer: In Oekraïne zijn er mensen die oproepen tot de moed van overgave, van de witte vlag. Maar anderen zeggen dat dit de sterkste zou legitimeren. Wat vindt u daarvan?

Paus Franciscus: “De sterkste partij ziet de situatie onder ogen, denkt aan de mensen en heeft de moed om de witte vlag te hijsen en te onderhandelen.

“De sterkste partij ziet de situatie onder ogen, denkt aan de mensen en heeft de moed om de witte vlag te hijsen en te onderhandelen”

En vandaag kan je onderhandelen met de hulp van de internationale machten. Het woord onderhandelen is een moedig woord. Als je ziet dat je verslagen bent, dat het niet goed gaat, moet je de moed hebben om te onderhandelen. Je schaamt je misschien, maar met hoeveel doden zal het eindigen?

Onderhandel op tijd, zoek een land dat als bemiddelaar kan optreden. Vandaag, bijvoorbeeld in de oorlog in Oekraïne, zijn er velen die willen bemiddelen. Turkije heeft zich hiervoor aangeboden. En anderen. Schaam je niet om te onderhandelen voordat het erger wordt.”

Interviewer: Hoe reageren de machtigen van de aarde op jou als je hen om vrede vraagt?

Paus Franciscus: “Er zijn mensen die zeggen: het is waar, maar we moeten onszelf verdedigen … En dan besef je dat ze de vliegtuigfabriek hebben om anderen te bombarderen. Het gaat niet over ‘onszelf verdedigen’ maar over vernietigen.

Hoe eindigt een oorlog? Met, dood, vernietiging, kinderen zonder ouders. Er is altijd een geografische of historische situatie die een oorlog veroorzaakt … Het kan een oorlog zijn die alleen om praktische redenen lijkt te zijn. Maar achter een oorlog zit de wapenindustrie, en dat betekent geld”.

“Er zijn mensen die zeggen: het is waar, maar we moeten onszelf verdedigen… En dan besef je dat ze de vliegtuigfabriek hebben om anderen te bombarderen”

Een deel van het interview met ondertitels kan je hieronder bekijken (vrt.be).

x

Bij het begin van de oorlog in Oekraïne ging de paus ook al in tegen de oorlogskoorts van het Westen. In mei 2022 had hij het over “een oorlog die misschien op een of andere manier geprovoceerd is, of niet verhinderd”. Hij sprak over NAVO-landen die “staan te blaffen aan de deur van Rusland”.

Daarmee ging hij lijnrecht in tegen de retoriek van de Westerse regeringsleiders. Zijn uitspraken werden toen ofwel verzwegen ofwel eenzijdig gebracht.

Deze keer geen censuur of framing, maar de volle laag. Zijn waarschuwingen tegen het militair industrieel complex schieten bij Westerse oorlogsstokers blijkbaar in het verkeerde keelgat.

Het is niet de eerste keer dat de paus volledig tegen de stroom ingaat en niet aarzelt om controversiële maar moedige uitspraken te doen. In verband met het klimaat stelde hij bijvoorbeeld het economische systeem in vraag en wees hij de wereldleiders op hun verdomde verantwoordelijkheid.

Over de kerk kan je veel zeggen maar niet dat ze afhankelijk is van de oorlogsindustrie en naar de pijpen danst van Washington

In zijn kerstboodschap vorig jaar opende hij al een aanval op de wapenindustrie en in verband met Gaza drong hij al herhaalde malen aan op een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Over de kerk kan je veel zeggen maar niet dat ze afhankelijk is van de oorlogsindustrie en naar de pijpen danst van Washington. Van de Europese regeringsleiders kan dat helaas niet gezegd worden.

 

Nvdr: Michel Collon schreef een uitstekend boek over de oorlog in Oekraïne en de mediamanipulatie. Het boek kost 25 euro en kan je hier bestellen.

beeld

En wie meer wil weten over de context en geschiedenis van dit conflict, vindt alle informatie in het E-boek: Hoe het Westen Oorlog Bracht naar Oekraïne, 59 pagina’s, volledig geschreven door Amerikaanse analisten, met lovende woorden van Noam Chomsky en een eigen voorwoord van UA-professor Tom Sauer. Je kan het bestellen met de link onderaan dit artikel. Bestellen kan door storting van 10 euro met vermelding ‘e-boek Abelow’ op BE20 5230 4277 5156  (stuur na betaling een e-mail naar redactie@dewereldmorgen.be).

Lees ook:

Let op voor de militarisering van de samenleving
Wil het Westen echt een oorlog met Rusland?

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!