Dominique Willaert in de videoreeks over extreemrechts. Foto: dwm
Mediakritiek, Tegendraads leesvoer -

De strijd tegen extreemrechts gaat na 9 juni door, verkiezingen zijn nooit een eindpunt

Weer veel Tegendraads Kijkvoer dit weekend, tijd goed besteed, niet verspild aan voorspelbare mainstream pap. De verkiezingen van 9 juni zijn noch een eindpunt, noch een beginpunt, slechts een belangrijk moment in de ononderbroken democratische strijd tegen extreemrechts. Verder nog Tegendraadse info over springlevend Frans kolonialisme, mislukte poging tot perscensuur in de VS en een leerrijk essay over het recht op Palestijns verzet.

vrijdag 7 juni 2024 10:38
Spread the love

 

 

Op zondag 9 juni worden de teerlingen geworpen voor de Europese, federale en Vlaamse parlementen van de komende vijf jaar. De strijd tegen het gif van extreemrechts gaat de dag erna gewoon verder. Verkiezingen zijn slechts een deel van de strijd voor democratie. Zie in onze videoreeks (hierboven staat de trailer) vier argumenten om die strijd verder te zetten, met Dirk Verhofstadt, Fatiha Dahmani, Dominique Willaert en Ico Maly.

 

 

De Franse machtselite leeft nog volop in de koloniale bubbel van de jaren 1950. In plaats van de ‘chaos’ in hun kolonie Nieuw-Caledoni√ę te erkennen voor wat hij is ‚Äď een strijd voor het recht op zelfbeschikking van een onderdrukt volk ‚Äď wijzen ze naar een derde schuldige. Het is luguber China dat de Kanaken verdwaast met prietpraat over recht op vrijheid. Mais enfin,¬† uit zichzelf zouden die Kanaken toch niet tot dergelijke dwaze idee√ęn komen, √©videmment!

 

 

De VS-topkrant Washington Post komt met een fantastische scoop: website The Grayzone is een door Iran en Rusland gefinancierde verspreider van fake news. Nauwelijks een dag later is de krant verplicht de bewering in te trekken, wegens volledig ontbreken van bewijzen. Aaron Mat√© legt uit wat er echt gebeurt ‚ÄúVerspreid doelbewust leugens die verder circuleren terwijl de latere intrekking onopgemerkt blijft.‚ÄĚ (en zie hier meer info over de leugens van de Washington Post).

 

Als vreedzaam verzet brutaal wordt neergeslagen blijft slechts √©√©n optie over… Foto: Marsupium/CC0

Sinds de publicatie van dit essay over het door het internationaal recht erkende recht op verzet van het Palestijnse volk tegen bezetting, kolonisatie, apartheid en repressie heeft haar rector de lessen van VS-professor politieke wetenschappen Jodi Dean geschorst. In dit krachtige essay legt zij uit waarom het Palestijns verzet legitiem is en onze steun verdient.

 

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essenti√ęle opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!