Rebecca Vincent (l) en Christoph Deloire van Reporters Without Borders kregen geen toegang tot Julian Assange. Geen nieuws... Foto: Noemie Bonnafous/RSF
Mediakritiek, Tegendraads leesvoer -

Terug oorlog in Palestina, Julian Assange, bankencrisis en ‘gelekte’ militaire documenten: tegendraads leesvoer

Gaat Benjamin Netanyahu, eerste minister van Israël, opnieuw een oorlog tegen het Palestijnse volk uitlokken zoals hij met elke vorige crisis deed of is dat niet meer zo evident? Hoe maken failliete banken miljardairs nog rijker? Organisatie vn journalisten krijgt geen toegang tot Julian Assange, geen nieuws voor onze media? En het verschil tussen gelekte documenten en 'gelekte' documenten. Tegendraads leesvoer voor de kritische mediagebruiker.

vrijdag 14 april 2023 20:23
Spread the love

 

Foto WEF/CC BY-SA 2:0

Eerste minister Benjamin Netanyahu van Israël heeft in zijn politieke loopbaan al wel meer zware crisissen doorstaan en bijna altijd gewonnen. Een van zijn vaste afleidingsstrategieën was telkens het starten van een zoveelste oorlog tegen de Palestijnse bevolking. Met zijn huidige regering is dat niet meer zo evident. Meerdere militairen hebben verklaard zijn bevelen niet uit te zullen voeren, terwijl zijn fanatieke extreemrechtse regeringspartners niet liever zouden willen dan een Palestijnse ‘provocatie’ provoceren of gewoon uitvinden voor een nieuwe oorlog. Waarom is dat ditmaal niet zo evident? Een analyse van Jonathan Cook vanuit Nazareth in Israel: Will crisis-plagued Netanyahu start a war to save his skin?.

Amerikaans onderzoeksjournalist Ben Norton en zijn Geopolitical Economy worden vaste waarde in Tegendraads Leesvoer. We vertalen hem af en toe, maar hij is te productief om bij te houden. In deze video legt hij uit hoe de recente bail-out van twee banken door de VS met geld van de belastingbetalers de miljardairs nog rijker maakt. Banken lokken crisissen uit, het systeem laat hen toe om winsten op te strijken en daarna failliet te gaan, want de staat redt hen toch, waarna de carrousel opnieuw kan beginnen. US bank bailout benefited billionaires, exposing corruption: ‘I understand why Americans are angry’

Niet in uw kwaliteitsmedia, wel op ‘dissidente’ nieuwssite The Dissenter. De directie van Belmarsh Prison, waar Julian Assange al vier jaar op zijn uitlevering wacht naar de VS voor het publiceren van de bewijzen van oorlogsmisdaden in Irak door de VS-troepen, weigerde toegang tot Assange aan de journalistenorganisatie Reporters Without Borders. Dat deed de directie toen een delegatie ter plaatse, nadat die eerst formeel wel de toestemming voor het bezoek had gekregen. Géén nieuws voor de mainstream media. Journalistiek in de 21ste eeuw… Belmarsh Warden Blocks Assange From Meeting With Representatives Of Press Freedom Organization

Foto: Jeremy Keith/CC BY-SA 2:0

‘Moon of Alabama’ verwijst naar een lied van Bertolt Brecht, bekend in de versie van The Doors op hun eerste plaat. Het is een wat eigenzinnige blogger die de grote media uitpluist naar informatie tussen de regels, op de binnenpagina’s. De tweede lichting ‘gelekte’ documenten van het VS-leger blijkt uit dit onderzoek verdacht veel op de afleidingstactiek van ‘het waren Oekraieners’ die werd ingezet om de openbaring van Seymour Hersch te ontkrachten over de dader van de aanslag op de Nord Stream pijplijnen. More Doubts About The ‘Leaked’ Briefing Slides

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!