Mobutu op bezoek in Israël (1963). Foto: Boris Carmi/CC BY-SA 4:0
Mediakritiek, Tegendraads leesvoer -

Vergeten volksopstand in Haïti, 4,5 miljoen doden sinds 9/11, Hersh over Oekraïne en Israël in Afrika

Een 'militaire operatie' in Haïti? Meer dan 4 miljoen doden sinds 9/11. Het Oekraiense zomeroffensief verloopt rampzalig, niet de indruk die je krijgt van de mainstream berichtgeving. Niet alleen Frankrijk en andere ex-kolonisatoren hebben een bloederig palmares in Afrika. Ook Israël was zeer actief, over steun voor dictator Mobutu in Congo en voor het apartheidsregime in Zuid-Afrika tot samenwerking met talloze militaire junta's over heel het continent: uw tegendraadse informatie van dit weekend.

vrijdag 4 augustus 2023 15:24
Spread the love

 

Haïtianen betogen tegen de oligarchie en tegen buitenlandse militaire interventies. Foto: blackagendareport.com

Niger is niet het enige land dat wordt bedreigd met een militaire interventie om de grondstoffen en spotgoedkope arbeid voor Westerse belangen te vrijwaren. Aan de overkant van de Atlantische Oceaan in Haïti woedt al jaren een verzwegen volksopstand tegen het corrupte regime. De VS en Canada dreigen met een militaire interventie om het land terug te ‘stabiliseren’… Een interview van de nieuwssite Black Agenda Report.

 

 

Elke gedode onschuldige medemens is er een teveel, in Oekraïne, maar ook in de rest van de wereld. Laten we niet vergeten dat wat Rusland nu wordt verweten door onze eigen regeringen werd goedgepraat in Afghanistan, Irak, Jemen, Libië, Syrië, Somalië… Sinds 9/11 hebben westerse legers 4,5 miljoen doden op hun geweten. De Amerikaanse media vinden het niet relevant om een studie van eigen Amerikaanse onderzoekers te vermelden.

 

Map: Viewsridge/CC BY-SA 4:0

Seymour Hersh over het Oekraïense lente-zomeroffensief. De cognitieve dissonantie tussen de werkelijkheid op het slagveld en de triomfalistische mainstream berichtgeving zou komisch zijn, ware het niet dat dit doorgaat ten koste van tienduizenden Oekraïense doden, 10 maal meer dan Russische.  Het omgekeerde is echter evenmin waar. Rusland staat niet op winst, integendeel, deze oorlog dreigt nog jaren door te gaan tot de laatste Oekraïner.

 

 

Mobutu op bezoek in Israël (1963). Foto: Boris Carmi/CC BY-SA 4:0

Te midden van de militaire crisis in West-Afrika is het goed eraan te herinneren dat niet alleen de voormalige kolonisatoren van Afrika bloed aan de handen hebben. Ook Israël heeft een weinig fraaie geschiedenis op het Afrikaanse continent, te beginnen met militaire steun aan het leger van Congolees dictator Mobutu vlak na de moord op Patrice Lumumba, jarenlange samenwerking met het apartheidsregime in Zuid-Afrika en steun aan talrijke Afrikaanse militaire junta’s.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!