Er is heel wat te doen geweest over het al dan niet leveren van Duitse tanks aan Oekraïne. De media focusten op het politiek steekspel binnen Duitsland en tussen Duitsland en de VS. Maar er zijn ook duidelijk economische onderliggers. Na helikopters, straaljagers en raketten biedt de oorlog in Oekraïne de VS de mogelijkheid om met gepantserde voertuigen voet aan de grond te krijgen op de Europese wapenmarkt en de Duitse concurrentie te verdrijven. Een beetje zoals wat Washington deed met de aardgashandel tussen Moskou en Berlijn, mede door het opblazen van een pijpleiding.
Na de staatsgreep op 7 december 2022 waarbij de Peruaanse president Castillo werd afgezet en gevangen genomen, blijft de bevolking op straat komen. Zij eisen de vrijlating van Castillo en willen snel nieuwe verkiezingen. De regering beantwoordt met harde repressie. De media, in handen van de oligarchie bericht zeer eenzijdig over de situatie. De huidige regering kan voluit rekenen op de steun van Washington. Deze video, met Nederlandse ondertitels, beschrijft de actuele situatie en geeft aan dat er grondige politieke hervormingen nodig zijn om uit de zware crisis te geraken.
Na de zware aardbeving krijgen we onze media vooral beelden te zien van Turkije. De situatie is dramatisch, maar in Syrië is het nog veel erger. Sinds 2011 woedt een burgeroorlog die grote delen van het land hebben verwoest. De VS en hun bondgenoten hebben de oorlog gevoed en aangewakkerd door rebellengroepen te sponsoren, waaronder jihadisten, die er uiteindelijk niet in slaagden de regering van Bashar al-Assad te verdrijven.
Parallel daarmee hebben ze economische sancties aan het land opgelegd, die de bevolking zwaar treffen. Het Westen heeft de Syriërs gestraft voor het leven onder een regering die zij niet hebben gekozen, maar die de VS koste wat het kost ten val willen brengen.
Deze aardbeving komt daar nu bovenop. Na heel wat publieke druk heeft Washington de sancties uiteindelijk en tijdelijk opgeschort. Dit artikel brengt een overzicht van de humanitaire catastrofe die zich daar voltrekt.
Mexicaans president Andrés Manuel López Obrador, beter bekend onder de roepnaam AMLO is ruim vier jaar aan de macht. Hij kan een mooi palmares voorleggen. De economie doet het heel goed en de lonen stijgen.
AMLO doet zich vooral opmerken door zijn buitenlands beleid. Zo staat hij zeer kritisch t.a.v. de Verenigde Staten. Hij is bijvoorbeeld fel gekant tegen de wapenleveringen aan Oekraïne en concludeert dat deze oorlog wordt gevoed door de belangen van de wapenindustrie. Hij heeft zich ook fel verzet tegen de staatsgreep in Peru.
Ondanks dat mooi palmares, ligt er nog veel werk op de planken. Zo is de zeer ongelijke machtsstructuur van het land nauwelijks veranderd. Afwachten of hij in de komende jaren dit zal aanpakken.
In deze videoboodschap op Twitter spreekt Jeremy Corbyn over hoe hij in de voorbije jaren door de rechtervleugel van zijn partij systemisch is ondermijnd en hoe dat ook nadelige gevolgen heeft gehad voor de electorale resultaten. Corbyn zit al meer dan veertig jaar in het parlement en werkt harder als ooit.
Corbyn is geen verbitterd man, maar is trots op de veranderingen die hij heeft mee helpen verwezenlijken en op het enthousiasme die hij heeft weten op te wekken bij veel partijgenoten in zijn land.
Vorige selecties van alternatieve nieuwsbronnen in ons dossier Tegendraads Leesvoer.