Nieuws, Wereld, Opstand Syrië, Syria -

Wist je dat Al Qaeda wel degelijk opereert in Syrië?

De opstand in Syrië krijgt meer een meer een internationaal en jihadistisch karakter. Vanuit Libië gooit Al Qaeda zich volop in de strijd. In Israël stijgt de bezorgdheid daarover.

vrijdag 20 januari 2012 08:00
Spread the love

Wist je dat?

– Libië volop gewapende strijders naar Syrië stuurt – zo’n 600 – om te vechten tegen Assad? De Libische overheid heeft meegedeeld dat er coördinatie is tussen de interim-regering in Tripoli en de Syrische oppositie.[1]

– die operatie gevoerd wordt onder het bevel van Belhadj, een voormalig (?) kopstuk van Al Qaeda? Een Spaans journalist botste toevallig op twee van zijn luitenanten in het Noorden van Syrië. Belhadj is de historische leider van Al Qaeda in Libië en de huidige militaire gouverneur van Tripoli. Volgens voormalig Spaans premier Aznar zat hij achter de bomaanslagen in Madrid in 2004. In Israël kijken ze meer dan bezorgd toe.[2]

– Free Syrian Army – het gewapend Syrisch rebellenleger – de opstand niet meer onder controle heeft? Naar aanleiding van de komst van de delegatie van de Arabische Liga had de leider van dat leger een wapenstilstand afgekondigd, maar dat werd nauwelijks opgevolgd. Minstens negen soldaten van het regeringsleger werden bij die aanvallen gedood.[3]

– nu zelfs de oppositiegroepen toegeven dat het niet langer om een vreedzame opstand gaat, maar dat er o.a. in de stad Homs gewapende groepen actief zijn en aanslagen plegen?[4]

– de cijfers over de slachtoffers van de Syrische burgeroorlog – ook die van de VN – terug gaan op één enkele bron, die allesbehalve neutraal is, maar integendeel sterk verbonden met de Britse Veiligheidsdiensten? Ook binnen Syrische oppositiekringen is er verdeeldheid over deze bron.[5]

– de Duitse televisie folterbeelden uit Syrië toonde die gemanipuleerd bleken? Het ging namelijk over oude beelden uit Irak…[6]

– er in Bahrein nog dagelijks protesten plaatsvinden en dat daarbij afgelopen week drie mensen om het leven kwamen? Het gaat om een jongere die gefolterd was, een oudere vrouw, en de moeder van een opgepakte protesteerder die zichzelf in brand stak. Ook zijn al verschillende kinderen om het leven gekomen door traangas.[7]

– de Tunesiërs nog geen frank (dinar) teruggezien hebben van de in het buitenland geplaatste fortuinen van de afgezette dictator Ben Ali? Het gaat om een slordige 17 miljard dollar, dat is ongeveer 40% van het BBP. Met dank aan de bereidwillige medewerking van de beschaafde Westerse landen (en banken).[8]

– de Somalische piraten hun veroverde buit hoofdzakelijk gebruiken om te investeren in eigen land en dat een militaire strategie tegen hen de lokale ontwikkeling sterk zou schaden?[9]

– de opiumteelt in Afghanistan het afgelopen jaar met 133% is toegenomen? Die is nu goed voor 25% van het BBP en twee derde van de totale wereldproductie. Met dank aan de Westerse bezettingsmacht.[10]

Citaat van de week:

“Iran en niet Irak is de voornaamste vijand.”
In 2002 uitgesproken door Benjamin Ben Eliezer, voormalig minister van buitenlandse Zaken van Israël; een jaar dus vóór de VS Irak binnenvielen.[11]

In deze rubriek brengt veellezer Marc Vandepitte markante feiten, cijfers of quotes van over heel de wereld die in de andere media weinig of geen aandacht kregen, maar zeker het vermelden waard zijn om de chaotische wereld van vandaag te begrijpen.

Bronnen

[1] ‘Libyan fighters join “free Syrian army” forces’, 29 november 2011.
[2] ‘Islamistas libios se desplazan a Siria para «ayudar» a la revolución’, 17 december 2011; ‘L’Armée syrienne libre est commandée par le gouverneur militaire de Tripoli’, 18 december 2011; ‘Spain’s Former Prime Minister Jose Maria Aznar on the Arab Awakening and How the West Should React’, 9 december 2011. Voor meer info over Belhadj, zie ‘Voormalig kopstuk Al Qaeda in Libische militaire raad’, 8 september 2011.
[3] ‘Doubts over Syria rebel army after escalation threat’, 5 januari 2012.
[4] ‘Bitter hostility in Homs reflects Syrian divide’, Financial Times, 17 januari 2012, p. 6.
[5] De bron is ‘Syrian Human Rights Observatory’, die haalt op zijn beurt zijn mosterd bij ‘Strategic Resource and Communications Center’, waar een zekere Monajed aan het hoofd staat. Hij werkte o.a. voor de MI6. ‘Brits Are Source of All Accounts of Syrian Deaths’, 26 december 2011; cfr. canadanewslibre; ‘Syrian NGOs Working Directly With British Government’, 26 december 2011; ‘Syria: “heading for civil war”’, 17 januari.
[6] ‘Duitse nieuwszender ZDF toont oude Iraakse video… om folteringen in Syrië te bewijzen!’, 10 december 2011.
[7] ‘Bahrain’s king pledges further reform’, Financial Times, 16 januari 2012, p. 4; ‘Bahrain: Tear gas killing children’, 14 januari 2012.
[8] ‘Tunisia struggles to trace up to £11bn hidden abroad by Ben Ali regime’, 13 januari 2012.
[9] ‘The positive economic impacts of piracy are spread widely and a military strategy to eradicate it could seriously undermine local development. However, coastal villages have gained little from hosting pirates and may be open to a negotiated solution which offers a more attractive alternative.’ Shortland A., ‘Treasure Mapped: Using Satellite Imagery to Track the Developmental Effects of Somali Piracy’, Brunel University, januari 2012, p. 2.
[10] UNODC, Afghanistan Opium Survey 2011, p. 3 en 15.
[11] ‘Le Sud-Ouest asiatique, au centre de l’offensive américaine’, Le Monde Diplomatique, december 2002, p. 21; cfr. ‘Snatching Defeat from the Jaws of Victory’, p. 2.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!