Verslag, Nieuws, Wereld, Occupy Wall Street -

Occupy Times Square: het kan niet op

Occupy Times Square, één van de meest iconische plaatsen ter wereld? Voor de anti-Wall Street-actievoerders in de VS is momenteel niets te groot. Er was zoveel volk dat de politie de betogers hun gang moest laten gaan. Zo'n grote massa dat ik pas achteraf op Twitter las dat Michael Moore er ook rondliep.

zondag 16 oktober 2011 06:24
Spread the love

Na een dag met kleine acties en betogingen op een rond het plein in New York dat nu al bijna maand bezet wordt, trokken de 99% naar Times Square. Vooraf werd gevreesd dat de betogers op dat reusachtige plein in het hart van Manhattan een makkelijk doelwit zouden zijn voor de politie, maar het draaide anders uit.

Er was zoveel volk dat de politie alle verkeer stillegde. Tussen de protserige en bigger than life lichtreclames stonden duizenden actievoerders met hun zelfgemaakte kartonnen bordjes die stilaan het symbool zijn geworden van de Occupy Wall Street-beweging.

De politie had het plein wel met dranghekken in vier secties verdeeld waar tussen ze patrouilleerden met paarden. Daardoor was er niet één betoging maar vier blokken met duizenden actievoerders die dansten, zongen of zich de ogen uitkeken, moeilijk gelovend dat dit mogelijk is.

Een maand lang een plein bezetten op een boogscheut van Wall Street en nu ook nog eens één van de bekendste plaatsen ter wereld een avond lang bezet houden zonder toestemming van de autoriteiten, weinigen zullen het enkele maanden geleden voor mogelijk gehouden hebben.

Na een tijd trokken veel actievoerders naar Washington Square Park in de wijk Greenwich Village. Het park wordt om middernacht gesloten en dus bestond het risico op een gewelddadige ontruiming door de politie. Om te beslissen wat ze zouden doen, werd een algemene vergadering georganiseerd.

Uiteindelijk bleek dat te weinig zich hadden voorbereid op een bezetting van Washington Square Park. Net op tijd werd besloten om het park te verlaten, maar wel met de belofte om het later nog eens te proberen. “We are leaving not out of fear, but because we choose the right time.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!