Zo’n 120 mensen fietsten van Antwerpen naar Brussel via de autosnelweg A12. Voor één keer moesten de auto’s plaats maken voor de fietsers. Ook vanuit Ottignies en Ruisbroek kwamen tientallen fietsers en wandelaars naar het centrum van Brussel. Op het De Brouckèreplein dansten 500 mensen samen een choreografie die Wim Vandekeybus speciaal voor Live On Air maakte, en daarna ging het feest nog even door.
Alle generaties waren van de partij: van de leerlingen en ouders van Filter Café Filtré over de klimaatjongeren tot de Grandparents for Climate. “Vandaag namen we met zijn allen, jong en oud, ruimtes in die normaal voor auto’s bestemd zijn. Om zo een beleid te vragen dat in de eerste plaats gericht is op mensen en niet op auto’s. De politici die na de verkiezingen het roer overnemen moeten werk maken van verkeersveiligheid, luchtkwaliteit en kwalitatieve publieke ruimte op kindermaat”, zegt Annekatrien Verdict van Filter Café Filtré.
Om duurzaam mobiliteitsbeleid mogelijk te maken is er nood aan coördinatie tussen de verschillende beleidsniveaus in dit land. Afgelopen vrijdag lanceerde Greenpeace daarom samen met tientallen partners de oproep tot een nationaal Mobiliteitspact, dat die samenwerking verankert.
“De volgende regeringen moeten klimaatregeringen zijn. Onze mobiliteit in lijn brengen met de klimaatdoelstellingen is prioritair. We roepen daarom op tot een Mobiliteitspact dat de alternatieven voor de auto versterkt en van het spoor de ruggengraat maakt van een efficiënt, toegankelijk en klantvriendelijk openbaar vervoer”, besluit Joeri Thijs.