Europa, EU, EU 2020 -

Europese Raad bepaalt nieuwe strategie

De Europese staats- en regeringsleiders kwamen op 25 en 26 maart bijeen in Brussel voor een Eurotop. Op de agenda, naast de kwestie Griekenland, de nieuwe strategie EU 2020.

vrijdag 26 maart 2010 18:34
Spread the love

EU 2020 is de opvolger van de Lissabon-strategie. Deze strategie, die afloopt in 2010, had als centrale doelstelling van Europa ‘de meest competitieve kenniseconomie’ ter wereld te maken. De opvolger wil ‘de toekomstige welvaart van de Europeanen garanderen’.

EU 2020 zal werken met vijf streefdoelen, die in 2020 gehaald dienen te worden, op het vlak van werkgelegenheid, onderzoek en innovatie, klimaatverandering en energie, onderwijs en tenslotte armoedebestrijding.

Jose Barrosso noemt het ‘ambitieuze doelstellingen’, de vakbonden, de studenten en de jeugd zijn in elk geval niet echt enthousiast.

De Vlaamse JeugdRaad vind dat de strategie onvoldoende antwoorden biedt op de échte bezorgdheden van jongeren.

De drie Belgische vakbonden ACV, ABVV en ACLVB betreuren dat de Raad elke becijfering van de enige twee sociale streefdoelen schrapte. “Door de Europese strategie toe te spitsen op de groei alleen, hebben de politieke leiders een zoveelste afspraak met hun burgers gemist, om aan te tonen dat Europa zich ook bezig houdt met de groeiende sociale onveiligheid waarmee zij dagelijks te kampen hebben”, zo stellen de vakbonden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!