Foto: Han Soete
Opinie, Europa, Milieu, Samenleving, Politiek - Students for Climate Nederland

Honderden studenten en wetenschappers spreken steun uit voor nationale studentenstaking in Nederland

Meer dan 350 studenten en wetenschappers van 44 verschillende hogescholen, mbo’s en universiteiten spreken middels een open brief steun uit voor de nationale studentenstaking voor het klimaat op donderdag 25 april. “Onze open brief maakt duidelijk dat niet alleen scholieren, maar ook studenten klaar zijn om de straat op te gaan voor het klimaat”, aldus Roosje van der Kamp van Students for Climate NL.

dinsdag 23 april 2019 18:30
Spread the love

De open brief volgt op oproepen van meer dan 60 studentenorganisaties om bij de studentenstaking van aankomende donderdag aan te sluiten. De studentenstaking voor het klimaat begint aanstaande donderdag om 13 uur op de Dam in Amsterdam.

De open brief stelt dat het huidige klimaatbeleid van de Nederlandse regering bij lange na niet voldoet. “Om een vuist te maken tegen klimaatverandering moet het afgelopen zijn met getreuzel van onze bestuurders. De klimaatcrisis wordt niet behandeld als een crisis. Met de halve maatregelen die nu worden genomen komen we er niet”, zegt Van der Kamp.

De open brief is niet alleen door studenten, maar ook door (universitair-) docenten en hoogleraren ondertekend. Prominente wetenschappers die de open brief hebben ondertekend zijn Jan Rotmans en Willem Schinkel. “De klimaatstrijd van studenten wordt dus ook door wetenschappers ondersteund.”

In hun gezamenlijke statement noemen de briefschrijvers meerdere punten waar het gevoerde klimaatbeleid in Nederland tekort schiet. Het is volgens de briefschrijvers bijvoorbeeld niet te accepteren dat de regering in het klimaatakkoord eenendertig jaar uittrekt om te werken naar een groene economie. “Voor ons is dit als thuiskomen van een koude kermis”, aldus Van der Kamp. “De regering heeft al decennialang op alle fronten gefaald op klimaatbeleid. Het is niet meer dan redelijk dat wij op dit moment veel meer daadkracht van onze regering verwachten om haar eigen falen goed te maken.”

Niet alleen de regering wordt in deze open brief verantwoordelijk gehouden voor de klimaatcrisis, maar ook het hoger onderwijs. Over het hoger onderwijs schrijven de briefschrijvers dat deze hun studenten onvoldoende voorbereiden op het probleem van klimaatverandering.

“Klimaatverandering is een relevant probleem voor vrijwel alle vakgebieden, van economie tot filosofie en van biologie tot sociologie. Te vaak is het grootste politieke, sociale, medische en economische probleem van onze huidige tijd in onze curricula echter geheel afwezig,” zegt Van der Kamp.

Ook de financiële verbintenissen tussen vervuilende bedrijven en veel hoger onderwijsinstituten worden door de briefschrijvers gezien als niet te verkroppen. “Het is onacceptabel dat de onderwijsinstituten die jonge mensen opleiden indirect profiteren van het onleefbaar maken van onze planeet”, aldus de briefschrijvers.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!