Foto: Han Soete
Opinie, Nieuws, Wereld, Europa, Economie, Politiek - 11.11.11

Het Europese Hof van Justitie oordeelt dat geschillenregeling in CETA wettig is

Het Europese Hof van Justitie heeft zich vandaag, 30 april, uitgesproken over de wettelijkheid van de zogenaamde investeerder-staat geschillenregeling (ISDS of ICS) in CETA, en bij uitbreiding in alle Europese handels en investeringsakkoorden. Het Hof heeft de conclusie van zijn advocaat-generaal van 29 januari 2019 gevolgd en heeft bevestigd dat ISDS/ICS in CETA wettig is. Voor 11.11.11 is de ISDS nog steeds hoogst problematisch omdat het buitenlandse investeerders een machtig instrument in handen geeft om regeringen onder druk te zetten.

dinsdag 30 april 2019 15:44
Spread the love

De uitspraak van het Hof draait vooral rond de vraag of een investeerder-staat geschillenregeling de autonomie van het Europese rechtssysteem niet aantast en in het bijzonder het alleenrecht van het Hof zelf om definitieve interpretaties te geven van het Europese Recht. Het Hof vindt dat de manier waarop ISDS geformuleerd is in CETA de Europese rechtsorde niet aantast. Maar daarmee is voor 11.11.11 de kous niet af.

Els Hertogen, adjunct-directeur van 11.11.11: “Wettig of niet, ISDS is fundamenteel problematisch. Het geeft buitenlandse investeerders een uniek instrument in handen om financiële compensatie te bekomen voor democratisch genomen beleidsmaatregelen dat binnenlandse bedrijven en burgers niet hebben. Daarmee beschikken ze over een uitzonderlijk machtig middel om regeringen onder druk te zetten en beleidswijzingen te bekomen. Samen met een uitgebreide coalitie van Belgische en Europese middenveldorganisaties blijven we dan ook campagne voeren tegen het behoud van ISDS in welke vorm dan ook.”

In een beruchte ISDS-zaak van het Zweedse bedrijf Vattenfal tegen Duitsland heeft de betrokken Duitse deelstaat haar milieuwetgeving versoepeld om een grote schadevergoeding te vermijden. De Europese Commissie heeft die deelstaat daar nadien op haar beurt voor beboet. Meer recent heeft Frankrijk de Wet Hulot over koolwaterstoffen afgezwakt, nadat een Canadese oliemaatschappij gedreigd had met een ISDS-aanklacht die miljoenen kon kosten.

Samen met het Belgische Platform voor Rechtvaardige en Duurzame Handel blijft 11.11.11 zich verzetten tegen ISDS en de Europese handels-en investeringsakkoorden die ISDS bevatten, zoals CETA, EU-Singapore, EU-Vietnam, EU-Mexico. We doen mee aan de Europese campagne die op 22 januari 2019 van start is gegaan en ondertussen meer dan een half miljoen handtekeningen heeft opgehaald: https://stopisds.org/action/ Gisteren heeft Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie de eerste 500.000 handtekeningen in ontvangst genomen.

 

Eerdere publicaties hierover:

https://www.11.be/artikels/item/150-organisaties-vragen-regels-voor-bedrijven-rechten-voor-mensen 

https://www.11.be/wat-doet-11-11-11/beleidsbeinvloeding/handel-en-ontwikkeling/item/wettelijk-of-niet-geschillenregeling-tussen-investeerders-en-de-staat-blijft-hoogst-problematisch

take down
the paywall
steun ons nu!