©Power of Art House/Aatjan Renders
Nieuws, Europa, Samenleving, Politiek, Cultuur - Power of Art House

Honderden gouden kinderkleren in centrum van Brussel vragen aandacht voor 10.000 vermiste vluchtelingenkinderen

Op dinsdag 7 en woensdag 8 mei 2019 zijn in de straten van het centrum van Brussel honderden gouden kinderkleren te vinden. Power of Art House lanceert hiermee het kunstproject ‘Lost not Found’ om aandacht te vragen voor de meer dan 10.000 vluchtelingenkinderen die sinds 2015 zijn verdwenen in Europa. Power of Art House wil met dit kunstproject bewustzijn creëren en de Europese politiek oproepen haar verantwoordelijkheid te nemen voor deze vermiste kinderen.

vrijdag 3 mei 2019 18:54
Spread the love

Verdwenen vluchtelingenkinderen in Europa

Sinds 2015 zijn in Europa minimaal 10.000 vluchtelingenkinderen verdwenen.1 Een schrikbarend hoog aantal. De Europese politieorganisatie Europol vreest dat veel van deze kinderen in handen zijn gekomen van criminele organisaties die de minderjarigen misbruiken als sekswerker of slaaf. In het beste geval zijn de kinderen naar een ander land gegaan en inmiddels opgevangen bij familie. Maar gevreesd wordt dat veel van deze kinderen seksueel – of crimineel worden uitgebuit in de prostitutie of via kinderarbeid.

Europese Parlementsverkiezingen 2019

De guerrilla-actie vindt bewust plaats in Brussel in aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen van eind mei 2019. Power of Art House roept hiermee de Europese politiek op haar verantwoordelijkheid te nemen voor de verdwenen vluchtelingenkinderen en dit probleem hoog op de politieke agenda te zetten. “Elk kind heeft recht op een veilig bestaan, daar hebben alle VN-lidstaten (behalve de VS) voor getekend in het Verdrag van de Rechten van het Kind2. Elk Europees land moet er dan ook voor zorgen dat alle wetten en regels zo worden aangepast dat zij voldoen aan de eisen die het verdrag stelt”, aldus Power of Art House.©Power of Art House/Aatjan Renders

Gesteund door Europarlementsleden en burgemeester van Brussel

Lost not Found wordt omarmd door verschillende prominente personen. Onder hen is Europarlementslid Hilde Vautmans, schrijver van het boek Waar zijn ze? Vautmans onderzoekt in haar boek hoe het mogelijk is dat zoveel vluchtelingenkinderen in Europa kwijtraken. Ook doet ze een aantal heldere aanbevelingen voor het huidige migratiesysteem, waaronder het versnellen van gezinsherenigingen, het grondig hervormen van de Dublin-regels, en het opvoeren van de strijd tegen mensensmokkelaars. Vautmans plaatst komende week een aantal gouden kledingstukken in het Europees Parlement om het kunstproject onder de aandacht te brengen bij haar collega Europarlementsleden.©Power of Art House/Aatjan Renders

Delphine Houba, Wethouder van Cultuur en Toerisme voor de Stad Brussel, reageert ook zeer positief: “Brussel is een toevluchtsoord, een gastvrije stad voor vluchtelingen en deze campagne ligt mij na aan het hart. Dankzij een hoogwaardige artistieke installatie slaagt ‘Lost not Found’ er in om een groot publiek uit te dagen betrokken te raken bij een heel belangrijk doel voor onze maatschappij en samenleving”. Ook de burgemeester van Brussel, Philippe Close, draagt het kunstproject van Power of Art House een warm hart toe. Hij gaf dan ook volmondig toestemming voor de actie in Brussel.

Dankzij een hoogwaardige artistieke installatie slaagt ‘Lost not Found’ er in om een groot publiek uit te dagen betrokken te raken bij een heel belangrijk doel voor onze maatschappij en samenleving.” – Delphine Houba, Wethouder van Cultuur en Toerisme voor de Stad Brussel 

Van Gare du Nord naar Europees Parlement

De actie vindt plaats op vier locaties in het centrum van Brussel. De locaties vormen een symbolische route die start op de Simon Bolivarlaan (tussen het Maximiliaanpark en Gare du Nord, waar veel vluchtelingen wonen), via Muntplein en Europakruispunt en eindigt bij het De Meeûssquare (vlak voor het Europees Parlement). Eén gouden kledingstuk wordt overhandigd aan Hilde Vautmans. Dit kledingstuk zal door Vautmans vervolgens in het Europees Parlement worden geplaatst. Zo wordt het verhaal van de verdwenen vluchtelingenkinderen letterlijk naar de Europese politiek gedragen. ©Power of Art House/Aatjan Renders

Kinderkleding gevonden in bossen van Bladel

De gouden kinderkleertjes zijn deels afkomstig van kinderen die tijdelijk in de bossen bij Bladel (Nederland) hebben gebivakkeerd. Deze kleertjes zijn door Power of Art House – onder leiding van het journalistencollectief Lost in Europe – verzameld en verwerkt voor het kunstproject. Power of Art House werkt intensief samen met de Nederlandse tak van dit Europese onderzoeksjournalistiekcollectief, dat de oorzaak onderzoekt van het verdwijnen van zoveel vluchtelingenkinderen en het probleem in beeld brengt. 

Communicatie

Aan de gouden kinderkleertjes hangt een label met informatie over de actie, een link naar de website www.lostnotfound.eu en een oproep aan burgers om solidariteit te tonen door de actie te delen op sociale media met de hashtag #LostNotFound.  

Vervolgacties in andere Europese politieke steden 

Het kunstproject reist na de lancering in Brussel de komende maanden door naar andere Europese politieke steden waaronder Straatsburg, Berlijn en Wenen (hoofdkantoor UNHCR).

Notes:

Bronnen: BBC, The Guardian, Nieuwsuur dec 2018, NPO Radio 1 

 Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind

take down
the paywall
steun ons nu!