Klimaatbeschermers houden kolentransport naar de Engie centrale in Rotterdam tegen
Nieuws, Europa, Economie, Milieu, Politiek - Wij Stoppen Steenkool

Klimaatbeschermers houden kolentransport naar de Engie centrale in Rotterdam tegen

Sinds zes uur vanmorgen blokkeren ongeveer 40 mensen van Wij Stoppen Steenkool de kolentransportbanden naar de Engie energiecentrale in Rotterdam. Hierdoor zijn alle activiteiten stil komen te liggen. Een aantal klimaatbeschermers heeft zich vastgeketend. Ze willen dat alle kolencentrales in Nederland voor 2020 worden gesloten om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan en eisen dat alle subsidies en belastingdeals die aan fossiele multinationals worden gegeven (7,6 miljard euro per jaar) in de hernieuwbare sector worden geïnvesteerd.

donderdag 25 april 2019 15:48
Spread the loveFoto: Wij Stoppen Steenkool

Marianna Peters, een van de deelnemers, zegt: “90 procent van de CO2 uitstoot van Rotterdam wordt veroorzaakt door de industrie in de haven. Als we echt iets willen doen tegen klimaatverandering moeten we beginnen bij de grootste vervuilers. Hen wordt de hand boven het hoofd gehouden en ze krijgen zelfs geld om door te gaan met hun dirty business. Ik kan wel sla eten tot ik een ons weeg, maar hier ligt het echte, grote werk.”

De CO2-uitstoot van Nederland is sinds het tekenen van het Parijsakkoord in 2015 nog elk jaar blijven stijgen. Het Centraal Planbureau geeft aan dat de huidige overheidsplannen tekortschieten. Het versneld sluiten van alle kolencentrales is mogelijk en noodzakelijk om de klimaatdoelen te halen. De groep roept op om alle subsidies en belastingvoordelen voor fossiele bedrijven over te hevelen naar de hernieuwbare energiesector. Ook willen ze een eerlijk transitiefonds voor werknemers in de kolenindustrie. Onderzoek toont aan dat de fossiele industrie in Nederland 7,6 miljard euro per jaar aan subsidies en belastingvoordelen krijgt. Foto: Wij Stoppen Steenkool

De Engie-centrale die momenteel is stilgelegd, kondigt aan te ‘vergroenen’ door het toevoegen van biomassa aan de energieproductie. Deskundigen geven echter aan dat biomassa vooral op papier duurzaam is. In de praktijk leidt het tot enorme ontbossing, die pas over tientallen jaren gecompenseerd is. Bovendien heeft het verbranden van biomassa een hogere CO2-uitstoot dan kolen, de meest vervuilende fossiele brandstof. Greenpeace heeft Engie, Uniper en RWE gisteren opgeroepen om te stoppen met de bijstook van biomassa. Biomassa is geen goed alternatief voor kolen.    

Klaartje Dijkstra, woordvoerder van Wij Stoppen Steenkool, zegt: “We doen deze actie in internationale solidariteit met alle oorspronkelijke gemeenschappen die strijden tegen de fossiele brandstofwinning en de vernietiging van hun land. Steeds vaker betalen ze voor deze strijd met hun leven. De overgrote meerderheid van de kolen in Rotterdam is zogenaamde ‘bloedkolen’ uit Colombia en Zuid-Afrika. Wij willen gerechtigheid voor alle slachtoffers van het extractieve kapitalisme.”

Wij Stoppen Steenkool roept de overheid op om de eis van de jeugd om de klimaatnoodtoestand uit te roepen over te nemen. Wereldwijd gaan jongeren week-na-week de straat op. Ook vandaag staken Nederlandse studenten.Foto: Wij Stoppen Steenkool

In totaal hebben zo’n 40 mensen van het collectief Wij Stoppen Steenkool, 8 uur lang, de Engie kolencentrale stilgelegd vandaag. De klimaatbeschermers bezetten de kolentransportbanden en de energiecentrale zelf. De politie heeft intussen iedereen een voor een gearresteerd.

“We zien dat klimaatontwrichtende bedrijven op de onvoorwaardelijke steun van de politie kunnen rekenen”, zegt Dijkstra. “De belangen van mensen die nu al lijden onder klimaatverandering en van toekomstige slachtoffers is ondergeschikt aan de belangen van multinationals. Wij eisen dat alle kolencentrales in Nederland voor 2020 de deuren sluiten en dat subsidies en andere financiële voordelen aan fossiele bedrijven worden overgeheveld naar de hernieuwbare energie sector. Zolang er geen serieuze maatregelen worden genomen, zijn wij genoodzaakt om in actie te blijven komen.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!