Bron: Fossielvrij Onderwijs
Nieuws, Europa, Economie, Milieu, Politiek - Fossielvrij Onderwijs

Burgerbeweging dient klacht in tegen Shell voor misleidende kinderreclame

Burgerbeweging Fossielvrij Onderwijs dient vandaag een klacht in tegen Shell bij de Reclame Code Commissie. Aanleiding is misleidende reclame op Shells kinderfestival Generation Discover. Shell noemt de fossiele brandstof GTL Fuel, vloeibaar gas, schoon en beweert dat het bijdraagt aan Sustainable Development Goal 7 (SDG) over energie. Daarbij zwakt Shell het VN duurzaamheidsdoel van dit SDG af: schone energie wordt schonere energie.

donderdag 2 mei 2019 16:23
Spread the love

Een informatiebord bij het iconische reuzenrad op het festivalterrein van Generation Discover staat centraal in de klacht. Volgens Fossielvrij Onderwijs, in haar klacht bijgestaan door het Public Interest Litigation Project van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (PILP-NJCM), maakt Shell op dat bord misleidende reclame voor zijn product GTL Fuel. 

Shell prijst GTL Fuel aan als schoner alternatief voor Diesel. Maar GTL Fuel is niet schoner dan Diesel. Het is een fossiele brandstof die klimaatontwrichting veroorzaakt en verergert. 

Bij de productie van GTL Fuel komt methaan vrij, een broeikasgas dat, op de korte termijn die we nog hebben om oncontroleerbare klimaatontwrichting te voorkomen, 108 keer schadelijker is dan CO2 . Bovendien kost de productie van GTL Fuel veel energie. Dat maakt GTL Fuel zelfs meer belastend voor het milieu dan Diesel.Bron: Fossielvrij Onderwijs

Op het informatiebord beweert Shell dat het reuzenrad op GTL Fuel draait en zo bijdraagt aan SDG 7. Daarbij zwakt Shell ook nog eens de formulering van SDG 7 af: ‘betaalbare en schone energie’ wordt ‘betaalbare en schonere energie’. Femke Sleegers (Fossielvrij Onderwijs): “Schandalig dat Shell kinderen op één informatiebord twee onwaarheden bijbrengt. Maar eigenlijk is het hele festival natuurlijk een leugen. Door het festival in het teken van de SDGs te zetten, doet Shell alsof het geeft om de wereld en de toekomst van z’n jonge bezoekers. Maar het 98 procent fossiele businessmodel van Shell brengt die toekomst juist in gevaar.” 

Shells Generation Discover Festival is bedoeld voor basisschoolkinderen en brugklassers. Op die leeftijd zijn kinderen nog zeer beïnvloedbaar. Zo wordt betoogd in de klacht dat het extra zorgelijk is dat kinderen geconfronteerd worden met misleidende reclame en onjuiste milieuclaims. Mensenrechtenjurist en projectmedewerker van het PILP-NJCM Daun Hwang zegt daarover: “Op grond van het VN Kinderrechtenverdrag moeten kinderen beschermd worden tegen sluikreclame zoals die speelt in deze zaak. Het Kinderrechtenverdrag bepaalt dat het belang van het kind altijd voorop moet staan.”  

Fossielvrij Onderwijs is een burgergroep in de wereldwijde Fossielvrij-beweging en bestrijdt de invloed van de fossiele industrie in het onderwijs – van basisschool tot universiteit. Het Public Interest Litigation Project van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (PILP-NJCM) verkent de mogelijkheden voor strategische procedures over mensenrechten in Nederland. 

take down
the paywall
steun ons nu!