Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Basisinkomen voor de Grieken? Europa zegt niet nee

In de lijst hervormingen die de Griekse regering moest opsturen naar de Eurogroep staat één opmerkelijk zinnetje, dat tot nu toe weinig aandacht kreeg. De regering-Tsipras wil een basisinkomen voor mensen tussen 50 en 65. De Eurogroep reageerde al positief op het voorstel.
donderdag 26 februari 2015

De nieuwe Griekse regering moest in ruil voor verdere financiële hulp een reeks hervormingen voorstellen. Tsipras en co moesten daarbij zorgvuldig laveren tussen hun verkiezingsbeloftes en de onverbiddelijke houding van de Europese Unie.

De invoering van een basisinkomen dook al op in het programma van Syriza voor de verkiezingen van 2012. De partij verstopte het nu ook in de lijst hervormingen die het moest voorleggen aan de Eurogroep.

Establish a closer link between pension contributions and income, streamline benefits, strengthen incentives to declare paid work, and provide targeted assistance to employees between 50 and 65, including through a Guaranteed Basic Income scheme, so as to eliminate the social and political pressure for early retirement which over-burdens the pension funds.

Met het basisinkomen wil de regering 50-plussers langer aan het werk houden. Een basisinkomen kan gecombineerd worden met een inkomen uit arbeid. Het wordt automatisch toegekend aan elke burger. In tegenstelling tot uitkeringen hangen er geen strenge voorwaarden aan vast en is er ook geen beperking in de tijd.

Dat zou ervoor zorgen dat minder mensen in het zwart werken. Nu geven sommige Grieken hun arbeid niet aan, omdat ze dan meteen hun uitkering of andere sociale voordelen verliezen.

Alternatief reddingsplan

Ook Podemos, zeg maar de Spaanse evenknie van Syriza, komt op voor een basisinkomen. Het behoorde al tot de vijf eisen van de indignado's die in 2012 een alternatief reddingsplan voorstelden.

In Zwitserland wordt wellicht in 2016 een referendum gehouden over de invoering van een basisinkomen van 2500 Zwitserse frank (zo'n 2200 euro).

Het basisinkomen is een merkwaardig voorstel dat zowel de linkerzijde als de rechterzijde weet te verleiden. In 1974 ging de Nobelprijs voor economie naar Gunnar Myrdal en Friedrich Hayek. Hayek is de peetvader van het neoliberalisme. Myrdal is een overtuigde sociaaldemocraat die onderzoek deed naar de verdeling van welvaart en aanhanger van Keynes. De twee hadden weinig gemeen, maar waren het wel eens over het principe van een basisinkomen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

6 reacties

 • door Charles ouvry op vrijdag 27 februari 2015

  Basisinkomen revolutionair?

  Syriza beloofde o.a. het volgende; “The Greek government affirms its plan to:... Evaluate the pilot Minimum Guaranteed Income scheme with a view to extending it nationwide.” Noteer dus dat dit reeds bestaat: sinds de herfst van vorig jaar deelde de vorige regering, in samenspraak met de Trojka, maandelijkse bedragen van 250 à 500 € uit aan arme gezinnen in functie van het aantal kinderen en het aantal werklozen...De kosten daarvan werden op 750 mio à 1 miljard € op jaarbasis geschat. Dat dit (en de eventuele veralgemening ervan door de huidige regering) het zegel van de Troïka krijgt is niet verwonderlijk, in tegendeel: Wat lees ik in het artikel: (in vrije vertaling) “.... gerichte bijstand verlenen aan werknemers tussen 50 en 65, onder meer door een gegarandeerd basisinkomen regeling, teneinde de sociale en politieke druk voor vervroegde uittreding uit de arbeidsmarkt die de pensioenfondsen overbelasten te elimineren." . Het gaat dood eenvoudig om een besparingsmaatregel van de regering die uiteraard dan ook gesteund wordt door de Trojka en die betrokken oudere werknemers in hun portefeuille treft...

  • door Carlos Pauwels op vrijdag 27 februari 2015

   Charles Ouvry, foei. U hebt waarschijnlijk voorstanders van het basisinkomen die niet zo aandachtig waren als jij uit hun droom gewekt. Bij het lezen van de titel stonden ze al op het verkeerde been. De begrippen werknemers en pensienfondsen zijn hier cruciaal.

   • door ria aerts op zaterdag 28 februari 2015

    Ja, laat ons de voorstanders van een menswaardig leven nog maar eens belachelijk maken en de goegemeente in verwarring brengen. Wie niet (meer) werkt en voor zijn inkomen afhankelijk is van de goodwill van mensen die denken dat 'greed good is' en iedereen veracht die het niet tot aan de top brengt, zal altijd aan het kortste eind trekken, of het nu pensioen, brugpensioen, werklozensteun, ziekteverzekering of leefloon heet. Een basisinkomen zonder verplichtingen dat bijkomende arbeid tot een bepaald plafond toelaat lijkt me een beschaafde oplossing om het tekort aan betaalde jobs op te lossen. Hoop doet leven.

    • door Carlos Pauwels op zondag 1 maart 2015

     Hallo Ria, u bent daar weer, ik ook. Ik durf er gif op innemen dat, als ik een reactie schrijf, u er als de kippen bij bent om er op te reageren. Geen probleem, maar ik stel het vast. Dat houdt mij alert. Goed, nu terzake: Charles ouvry in de eerste plaats schept duidelijkheid in zijn reactie en ik ben hem daarin gevolgd. Niets gaat boven de duidelijkheid! Noch Charles, noch ik scheppen verwarring, integendeel. De titel brengt sommigen in verwarring, niet wij. Wat mij erg opvalt, is dat u ook de grote woorden niet schuwt: u hebt het over verachten. Ik spreek nu voor mezelf. Ik veracht geenszins de mensen waarover u het hebt. Ik maak er zelfs deel van uit. Maar ik draag geen oogkleppen. U hebt het ook over beschaafd. Vindt u het dan zo beschaafd om aan iemand van die top, die volgens u andere mensen veracht, bv. 1.500 euro/maand zo maar te geven. Want dat is toch de basisgedachte van het basisinkomen? IEDEREEN! En terloops, ik maak geen deel uit van die top, zelfs niet van de subtop. Maar ik zit, gelukkig maar, ook niet in de onderlaag. Laat ons zeggen dat ik zo ongeveer halfweg (wellicht iets hoger) de ladder zit. Bent u nu gerust gesteld, of teleur gesteld?

  • door Lucie Evers op zaterdag 28 februari 2015

   Een basisinkomen is niet gekoppeld aan arbeid en daarmee niet gekoppeld aan de herverdeling van meerwaarden (end of pipe) maar aan de herverdeling aan het begin, in het beste geval van vermogen naar inkomen. Daarmee wordt inderdaad niet bijgedragen aan de pensioenfondsen, maar dat is ook niet nodig. Het basisinkomen wordt niet verondersteld gefinancierd te worden uit belasting op arbeid (of een vorm van afromen van meerwaarde naar de werkenden) maar wordt juist losgekoppeld van de relatie arbeid kapitaal. Het gaat dus niet om verlies van verworven rechten door arbeid, maar om verworven recht uit burgerschap. En daarmee een solidariteitsmechanisme met de steeds groeiende groep die nooit, weinig of niet meer op de arbeidsmarkt terecht kunnen. En dat is geen machtsbasis van de vakbonden, dus daarom zijn syndicalisten tegen het basisinkomen. Omdat het hun 'leverage' ondermijnt...

 • door Carlos Pauwels op zaterdag 28 februari 2015

  We zijn nu 18.15 uur zaterdagavond. Daarjuist in het nieuws van 18.00 uur Tsipras gehoord. Na de 4 maand die ze nu gekregen hebben van de troika om een en ander op poten te zetten, samen met een hoop geld. Tsipras provoceert door te beweren dat er na die 4 maand zeker geen verdere besparingen komen . Hij blaast dus nu al de verdere samenwerking met de troika op. Ofwel is hij een arrogante, onbetrouwbare zeikerd (sorry), ofwel speelt hij hoog spel. Hij kan nooit of nooit op eigen benen verder. Hij heeft de troika nodig, tenzij hij elders hulp kan krijgen. Hij doet mij denken aan zijn ideologische broeder Poetin. Het zou mij dus niet verwonderen dat hij al een complot aan het smeden is met die al even onbetrouwbare arrogante Poetin. Die vraagt niet beter dan zoiets om de EU een hak te zetten. Zie zijn annexatie van de Krim, zie zijn wapenleveringen aan Oekrainse rebellen. Dan zitten we met een Griekse mol in europa. Hij haalt ook uit naar Portugal en Spanje. Waarschijnlijk omdat zij zich om begrijpelijke redenen verzet hebben tegen Griekse schuldkwijtschelding. Ik weet dat het negatieve gevolgen zou hebben voor ons als we de Grieken uit de EU en de eurozone smijten. Maar lag het aan mij, ze lagen er gisteren al uit. Hij is het dan die zegt tegen zijn ministers dat ze moeten ophouden met verklaringen af te leggen, maar moeten werken! Die Tsipras is een zéér gevaarlijk heerschap, jut de Grieken op en veroorzaakt onrust in de EU. Niet te verwonderen dat Merkel vraagt of je aan Tsipras of Varoufakis een tweedehandswagen zou kopen. Ik zeker niet! Ik vrees dat we spannende tijden tegemoet gaan. Ik ben geen financieel adviseur, maar ik denk dat iedereen eens goed zou moeten overwegen of het nog wijs is om 100.000 euro of meer (ook minder) op de bank te hebben. Quo Vadis????

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties