Het basisinkomen: nu al een gemiste kans?

Het basisinkomen: nu al een gemiste kans?

Als de neoliberalen op hun preekstoel staan, dan moet links aandachtig luisteren. Vooral als ze het hebben over iets dat onafwendbaar is en belangrijker nog, dat nog geen tastbare vorm heeft voor Jan met de pet. Op dit moment kapen zij de geesten in het publieke debat omtrent het basisinkomen. Zij werken aan de beeldvorming van een andere toekomst. Er bracht er eentje een boek uit, anderen sloten aan en organiseerden een petitie.

dinsdag 28 maart 2017 16:53
Spread the love

Onder hen parlementsleden Nele Lijnen (Open VLD), Kristof Calvo (Groen) en ook Grete Remen (N-VA), economen Pascal Paepen en Peter De Keyzer, en publicist Noël Slangen. Je hoeft geen genie te zijn om te weten dat het basisinkomen van rechts gelijk staat aan een besparingsopdracht, en het verdienen van geld op de miserie die gewone mensen ondergaan. Het is een zekerheidje dat de sociale zekerheid nog meer onder druk komt te staan. Dit is geen ‘win for life’, dit is ‘lose forever’.

Maar er hangt tegelijkertijd ook een keiharde waarheid aan het verhaal: “De individualisering van onze maatschappij laat de slinger steeds weer doorslaan in dezelfde richting: Weg van de collectiviteit.”

Net daarom ben je als links verplicht om over dit idee na te denken. Verder te gaan dan te zeggen: “Wij zijn tegen.” Je moet niet stellen dat er wel degelijk bruggen te bouwen zijn tussen het basisinkomen en progressieve verbeteringen aan onze sociale zekerheid. Neen, het is de plicht van links om een eigen uitgewerkt voorstel van het basisinkomen op tafel te leggen.

En ook daar zijn 101 argumenten voor te vinden. Al hebben wij maar één argument nodig.

Stop dus maar al met rechtse argumenten te gebruiken. Onbetaalbaar? My ass! Herverdeling is en blijft de inzet, en dat moeten wij blijven uitdragen. Alles is betaalbaar, je moet het alleen willen. En om dat met velen te willen moet je radicale ideeën durven uitdragen. En dat op zich is dan ook de hoofdreden waarom je als links zelf een voorstel moet uitwerken: “Het basisinkomen is een nieuw moment waarop de geesten van de publieke opinie gevormd zullen worden. Of je laat ze nog wat verder kneden richting de neoliberale fanfare van honger en dorst, of je laat de mensen terug geloven in die echte linkse slogan: een andere wereld is mogelijk.”

Ontwaakt verworpenen der aarde…

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!