Kunstenares Anne van Dalen (foto youtube)

Tweede basisinkomen in Nederland uitgereikt

Op dinsdag 31 mei zal Nederlands kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) het tweede Basisinkomen in Nederland symbolisch overhandigen aan kunstenares Anne van Dalen. Het idee achter het basisinkomen is dat iedereen een vast bedrag uitgekeerd krijgt om van te leven, ongeacht woonsituatie, inkomen of bezit.

dinsdag 31 mei 2016 11:01
Spread the love

Anne van Dalen krijgt haar basisinkomen dankzij MIES (Maatschappij voor Innovatie van Economie en Samenleving), een burgerinitiatief uit de stad Groningen. MIES gelooft dat je de wereld alleen kunt verbeteren door aan de slag te gaan, kijken wat goed uitpakt en daarop verder te bouwen. In plaats van zich te baseren op theorie en modellen, wil MIES dingen uitproberen.

Burgers maken experiment mogelijk

Het eerste experiment van MIES draait om het basisinkomen. De organisatie onderzoekt de mogelijkheden om het basisinkomen in te voeren en bedenkt oplossingen voor de bezwaren tegen een basisinkomen. De organisatie besloot om nog een stap verder te gaan en bewijsmateriaal te verzamelen die de politiek kan gebruiken om de sociale zekerheid te moderniseren. Dat doet ze door basisinkomens in de praktijk te brengen. 

MIES haalt via crowdfunding geld op bij sympathisanten van het basisinkomen. Dit bedrag wordt vervolgens via een loting toegewezen aan iemand die zich via de site kandidaat heeft gesteld om een jaar lang een basisinkomen te ontvangen. Anne van Dalen is na door loting gekozen om vanaf 1 juni 2016 een jaar lang 1000 euro per maand, zonder voorwaarden, te ontvangen.

Van Dalen is daarmee de tweede Nederlander met een Basisinkomen. De sociale ondernemer Frans Kerver uit Groningen ging haar in 2015 voor. “Ons stelsel van sociale zekerheid heeft andere uitgangspunten nodig. Geef je mensen vertrouwen en vrijheid, dan doen ze vaker de juiste dingen. Een log bureaucratisch stelsel vol wantrouwen, controle en dwang maakt mensen juist apathisch,” zei Kerver destijds over zijn motivatie om mee te doen aan het experiment. 

Steeds luidere roep om basisinkomen

Niet alleen in Nederland zijn er initiatieven die het basisinkomen met experimenten en petities op de kaart willen zetten. Zwitserland houdt op 5 juni 2016 een referendum over een landelijk ingevoerd basisinkomen. Finland is voornemens in november 2016 een experiment onder 100.000 inwoners te doen. GiveDirectly, een organisatie die al jaren gelooft dat geld geven zonder daar voorwaarden aan te verbinden de oplossing is voor armoede, start een grootschalig en langdurig experiment in Kenya. GiveDirectly heeft al tien van de benodigde dertig miljoen dollar in het project gestoken.

take down
the paywall
steun ons nu!