De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Massa-arrestaties tijdens COP15 veroordeeld door gerecht
Kopenhagen, COP15, Rechtszaak, Klimaattop, Arrestatie -

Massa-arrestaties tijdens COP15 veroordeeld door gerecht

donderdag 16 december 2010 17:07
Spread the love

Kopenhagen, donderdag 16 december 2010. De Rechtbank van Kopenhagen heeft vandaag gevonnist dat alle massa-arrestaties tijdens de Klimaattop te Kopenhagen, in december vorig jaar, illegaal waren. Ook dient de politie 9000 Deense kronen (circa 1200 euro) schadevergoeding te betalen aan de demonstranten die tot op heden een klacht hebben ingediend.

Hiermee verklaart het Hof alle preventieve arrestaties van 11 tot 16 december onwettig en de politieactie tijdens de COP15 onacceptabel.

Bijna 2000 mensen werden preventief gearresteerd tijdens de top. 250 van hen hebben klacht ingediend tegen hun onrechtmatige arrestaties en opsluitingen.

De rechtszaak, die begon in het voorjaar van 2010, kan een belangrijk precedent scheppen in Denemarken dat speciale wetten had aangenomen voor de ordehandhaving tijdens de top en op dewelke het politieoptreden te Kopenhagen gestoeld was, de lømmelpakken.

“Het vonnis is een duidelijk signaal aan het adres van het Deense Parlement om op te houden met het minachten van fundamentele rechten in Denemarken, en zich te schikken naar internationale verdragen zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.”

Knud Foldschack, de advocaat van een aantal van de slachtoffers die werden gearresteerd op 12 december, deelde mee: “De gebeurtenissen op 12 december hebben de Deense reputatie in het buitenland schade toegebracht. Veel internationalen kwamen naar Denemarken om te demonstreren met de verwachting dat Denemarken een land is waar ze de politie niet hoeven te vrezen. Ze werden diep teleurgesteld.”

Foldschack zei nog dat het vonnis een duidelijk signaal is aan het adres van het Deense Parlement “om op te houden met het minachten van fundamentele rechten in Denemarken, en zich te schikken naar internationale verdragen zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.”

Dit vonnis komt als een opluchting voor de mensen die preventief gearresteerd werden tijdens de COP15.

Nina Liv Brøndum, die gearresteerd werd op 12 december, zei: “Dit is een zeer belangrijke uitkomst, het betekent dat mensen niet hoeven te vrezen willekeurig gearresteerd te worden wanneer ze naar een demonstratie komen, zoals velen van ons hebben meegemaakt tijdens de Klimaattop. Het was een zeer ruwe ervaring. Niet alleen omdat we wreed werden behandeld, maar omdat ons onze meest elementaire rechten werden ontzegd.”

Ook gearresteerd tijdens de COP15?

Was jij ook bij de gearresteerden tijdens de Klimaattop in Kopenhagen en heb je nooit klacht neergelegd, neem dan contact op met de Deense rechtsbijstandsorganisatie RUSK.

Wanneer het vonnis finaal is, is er misschien een mogelijkheid om ook gecompenseerd te worden, zelfs indien je geen deel uitmaakte van de rechtszaak.

Stuur hiervoor een e-mail naar kontakt@rusklaw.org met je naam, adres, nationaliteit en de datum, de plaats en het tijdstip van je arrestatie.

take down
the paywall
steun ons nu!