De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Houdt Joke dan niet van Kyoto?
Greenpeace, Europese Unie, Klimaattop, Joke Schauvliege, Cancun, Kyoto -

Houdt Joke dan niet van Kyoto?

woensdag 8 december 2010 11:55
Spread the love

Vandaag mag de EU haar eerste ‘fossil of the day’ in ontvangst nemen. Die prijs reiken de ngo’s elke dag uit aan het land dat zich het sterkst in de kijker heeft gewerkt om vooral géén goed klimaatakkoord uit de brand te slepen. Europa lijkt in drie dagen tijd zijn kar te keren en het Kyotoprotocol te laten vallen. Wat is er dan plots veranderd?

Wel, de ministers zijn hier in Cancún aangekomen. Maar vooral één bepaalde minister, de Vlaamse milieuminister Joke Schauvliege. We hadden niet verwacht dat ze ons op zo’n koude douche zou trakteren, en dat al meteen bij onze eerste afspraak.

Minister Schauvliege weet wel dat een van de meest essentiële voorwaarden om hier vooruitgang te boeken en het vertrouwen van de ontwikkelingslanden niet compleet te ondermijnen, een duidelijk engagement van de industrielanden is om in de volgende fase van het Kyotoprotocol te stappen.

Good old Europees leiderschap

Natuurlijk zijn er een paar die het daar moeilijk mee hebben – zie de uitspraken van Japan vorige week. Des te groter het belang van wat good old Europees leiderschap in deze discussie. Onder de leiding van het Belgisch voorzitterschap leek de EU vooruit te willen en volop voor Kyoto te kiezen. Dat was een heel belangrijk signaal. Tot Joke arriveerde. Plotseling was het weer absoluut nodig dat de andere industrielanden een gelijkaardig engagement aangaan, tot groot ongenoegen van een aantal van haar Europese collega’s overigens.

Volgens wat de minister ons vertelde, is haar positie de enige weg om de temperatuurstijging onder de 2°C te houden. Daarom, nog volgens Schauvliege, moet de EU haar strikte voorwaarden behouden zodat ‘de anderen’ meegetrokken worden.

Nou ja, zo is het makkelijk natuurlijk. De anderen nemen hun verantwoordelijkheid niet, dus verstoppen wij ons maar even achter een paar voorwaarden om dat ook niet te doen. Ik denk dat er weinig Europese burgers rondlopen die graag het slachtoffer willen worden van de klimaatverandering, omdat Joke geen zin heeft om haar nek uit te steken. Laat ons maar met z’n allen onder water lopen, omverwaaien, ondersneeuwen en bezwijken onder de hitte en de bosbranden omdat die domme Amerikanen het nog steeds niet begrijpen. Nee, Europees leiderschap lijkt niet echt aan minister Schauvliege besteed. Jammer voor het harde en constructieve werk van haar delegatie vorige week.

Dicht bij de mensen?
 Misschien verdedigt ze liever de belangen van haar vrienden bij de Europese Commissie, die het ook niet zo begrepen hebben op nieuwe engagementen. Dat staat dan wel heel ver van het beleid ‘dicht bij de mensen’ dat haar partij CD&V zo sterk promoot. Maar is ze wel zo zeker van die vrienden? Na Schauvlieges eerste persconferentie kan ik me wel voorstellen dat hun grote baas, Commissaris Hedegaard, niet haar beste vriendin is. Hedegaard kent blijkbaar wel het juiste antwoord op de vraag wat je moet doen als je het écht serieus meent met de milieu-integriteit waar Schauvliege zo graag over praat.

Komaan Joke, we weten zeker dat je beter kunt dan dit. Laat het ons dan ook een keer zien de komende dagen!

(Onze bossen- en klimaatexperte An Lambrechts blogt vanuit Cancún)

take down
the paywall
steun ons nu!