De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

COP15, WikiLeaks, Cancun, Cablegate, COP16 -

WikiLeaks – Hoe krijg je een onpopulair akkoord getekend? Lessen voor Cancún

woensdag 8 december 2010 17:06
Spread the love

Wanneer je een zwak, oneffectief en onpopulair akkoord hebt dat op weerstand stuit, zoals het akkoord van Kopenhagen – niet bindend, geen doelstellingen voor broeikasgasreducties,… een lege doos, quoi – is het van primordiaal belang dat je de oppositie van kwetsbare landen breekt, zo leert ons onder andere ook WikiLeaks. Uiteraard speelt geld hierbij een rol.

Verdeel en heers

Eén ding dat je kan doen is er een koehandel van maken en verdeling zaaien.

Premier Zenawi van Ethiopië, als vertegenwoordiger van de Afrikaanse Unie (AU) in Kopenhagen, verzwakte zo, bijvoorbeeld, de positie van de AU door, zonder overleg te plegen met de andere Afrikaanse leiders, in naam van de AU af te stappen van het door hen vooropgestelde doel – temperatuurstijging beperken tot 1,5 graden – en de doelstelling van de EU over te nemen – een beperking tot 2 graden – na een gesprek met Sarkozy, in ruil voor fondsen voor Afrika. Dit verdeelde de AU.

“The Maldives would like to see that small countries receive tangible assistance from the larger economies. Other nations would then come to realize that there are advantages to be gained by compliance.”

De Malediven, één van de bedreigde eilandstaten, stapte zelfs in het Kopenhagen Akkoord mee omdat de VS hen een schamele 50 miljoen dollar steun in het vooruitzicht stelde voor enkele projecten. Zoals het verdiepen van de haven en het verstevigen van de zeedijken. Projecten die jammer genoeg geen zoden aan de dijk zetten als je klimaatverandering echt wilt stoppen.

Gebruik ontwikkelingshulp als drukkingsmiddel

Maar als je echt je duistere kant eens wilt botvieren, kan het ook anders.

“Hedegaard responded that we will need to work around unhelpful countries such as Venezuela or Bolivia. Froman agreed that we will need to neutralize, co-opt or marginalize these and others such as Nicaragua, Cuba, Ecuador. Hedegaard noted the irony that the EU is a big donor to these countries, while Cuba, for example, is actively discouraging others from signing on to the Accord.”

Als landen echt hardleers zijn en afhankelijk van hulp ga dan mee in de gedachtegang geschetst door Connie Hedegaard, voormalig Deens minister belast met de voorbereiding van de COP15 en momenteel Europees Commissaris voor Klimaatactie, of doe zoals Nederlands klimaatonderhandelaarster Sanne Kaasjager aankondigde. Gebruik ontwikkelingshulp als drukkingsmiddel voor steun aan het akkoord.

“The Dutch government is taking steps to convince developing countries to ‘associate with’ the Accord. Kaasjager has drafted messages for embassies in capitals receiving Dutch development assistance to solicit support.”

De daad bij het woord voegend, kende de VS in april in ieder geval de klimaatfondsen voor Bolivië (3 miljoen dollar) en Ecuador (2,5 miljoen dollar) niet toe omdat ze niet tot het klimaatakkoord wilden toetreden. Hoe geraak je anders aan 50 miljoen dollar voor de Malediven?

Op deze wijzen kan je de steun voor je akkoord aanzienlijk verhogen.

Linken:

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!