De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Bradley Manning
WikiLeaks, Klokkenluider, Bradley Manning -

Bradley Manning

donderdag 16 december 2010 12:39
Spread the love

Bradley Manning, de jonge computeranalist van de Amerikaanse militaire veiligheidsdienst, die ervan wordt verdacht de bron van de Wikileakslekken te zijn, krijgt dezer dagen een pak minder media-aandacht dan Wikileaksstichter Julian Assange. In een uitgebreid artikel op de website Salon.com vraagt journalist Glenn Greenwald aandacht voor de omstandigheden van Mannings gevangenschap.

Manning zat twee maanden in voorarrest in Koeweit nadat hij een video lekte waarop te zien is hoe een Amerikaanse Apachehelikopterbemanning in 2007 in de Iraakse hoofdstad Bagdad het vuur opent op onschuldige burgers. Daarna werd hij overgebracht naar een gevangenis van de Amerikaanse marine in Quantico (Virginia), waar hij al vijf maanden lang 23 uur op 24 in complete isolatie verblijft.

Volgens Greenwald zijn de omstandigheden waarin Manning gevangen wordt gehouden vergelijkbaar met marteling. Hij refereert daarvoor naar verschillende studies. Manning mag geen fysieke oefeningen doen en slaapt op een bank zonder hoofdkussen of lakens. Om de psychologische gevolgen van zo’n gevangenisregime te verzachten krijgt hij antidepressiva toegediend. Manning zou aan computerhacker Adrian Lamo hebben bekend dat hij in het bezit was van de gelekte documenten. Lamo lichtte op zijn beurt het Amerikaanse leger in. Tot op vandaag is Manning voor geen enkel misdrijf veroordeeld.

Volgens Greenwald is Manning een klokkenluiider ‘in de allerzuiverste en meest nobele vorm: iemand die overheidsgeheimen van crimineel en corrupt gedrag ontdekt en deze vrijgeeft, niet voor eigen geldelijk profijt, noch om andere naties te bevoordelen, maar om een globaal debat op gang te krijgen en hervormingen mogelijk te maken’. (FZ)

Bron : Express.be / Salon.com Greenwald Glenn

take down
the paywall
steun ons nu!