De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Twitter, VS, WikiLeaks -

VS dagvaarden Twitter over WikiLeaks tweets

zaterdag 8 januari 2011 19:53
Spread the love

Vrijdagnacht tweette ex-WikiLeaks vrijwilligster, activiste, schrijfster en huidig IJslands parlementslid Birgitta Jónsdóttir dat ze door Twitter op de hoogte is gebracht dat het VS ministerie van Justitie een dagvaarding heeft laten betekenen omtrent haar Twitteraccount.

Deze stap wordt door de VS ondernomen in relatie met de zaak die ze tegen klokkenluider Bradley Manning en WikiLeaks aan het opbouwen zijn.

VS willen ‘alle’ mogelijke gegevens

Het Amerikaans ministerie van Justitie wilt informatie omtrent “al haar tweets en meer” vanaf 1 november 2009. De VS overheid verzoekt Twitter dezelfde informatie vrij te geven van meerdere personen die vroeger of nu geassocieerd waren of zijn met WikiLeaks.

De informatie die de VS willen is zeer ruim en omvat ook alle postadressen en factuurgegevens die men kent van de gebruiker, alle connectiegegevens en sessietijden, de IP-adressen gebruikt om zich met Twitter te verbinden, alle gekende e-mailadressen evenals alle “middelen en bronnen van betaling” met inbegrip van bankgegevens en kredietkaarten.

VS gaan over de schreef

Jónsdóttir deelde mee dat ze IJsland’s Comité van Buitenlandse Zaken, waarvan ze lid is, hierover zal laten bijeenroepen en de VS ambassadeur zal vragen om een gesprek over de zaak.

Ondertussen zal ze nagaan wat haar juridische verweermiddelen zijn en gaat ze praten met advocaten van de Electronic Frontier Foundation om de vrijgave van haar gegevens aan te vechten. Ze heeft tien dagen de tijd om het verzoek van de VS aan te vechten.

Volgens Jónsdóttir gaat het Amerikaanse gerecht hier te ver. Ze benadrukt dat Twitter verzocht werd persoonlijke gegevens evenals persoonlijke berichten over te dragen.

Het parlementslid vindt het onaanvaardbaar dat het VS ministerie van Justitie op dergelijke wijze zijn spierballen laat rollen. “Ik heb geluk,” zegt ze nog. “Ik ben een volksvertegenwoordigster. Maar wat met andere mensen? Het is mijn plicht al het mogelijke te doen om dit misbruik te stoppen.”

Jónsdóttir was de eerste betrokkenen die naar buiten kwam met het nieuws. Andere betrokken accounts behoren aan WikiLeaks, Julian Assange, Jacob Appelbaum, Rop Gonggrijp en Bradley Manning.

Collateral murder

Vorig jaar was zij betrokken bij de vrijgave van de video waarop te zien is hoe VS militairen vanuit een helikopter twee Reuters reporters en meerdere weerloze burgers neerschoten in Irak.

Adrian Lamo, de hacker die Manning – waarvan de VS overheid gelooft dat hij de video lekte – aangaf, wees er eerder al op dat Manning WikiLeaks voor het eerst contacteerde eind november 2009 – een periode die gedekt wordt in het verzoek omtrent Jónsdóttir’s tweetgeschiedenis.

Hoe gaat men om met de rechten van de internetgebruiker?

Twitter geeft geen commentaar over de dagvaarding maar zegt wel dat ze haar gebruikers steeds verwittigt bij dergelijke verzoeken vanwege overheden, politie of rechtsinstanties om hen te helpen hun rechten te beschermen, behalve wanneer het bedrijf door de wet daartoe verhinderd wordt.

Een van de sleutelvragen is, hebben andere internet- en sociale netwerkbedrijven (Google, Facebook,…) ook dergelijke dagvaardingen ontvangen en dan in stilte aan het verzoek voldaan?

Bronnen::

Linken:

take down
the paywall
steun ons nu!